Boli

# a doua opinie # medica #diagnostic

3 motive sa ceri o a doua opinie dupa aflarea diagnosticului

Cu exceptia afectiunilor care pun viata in pericol si necesita interventie medicala imediata, multe alte diagnostice si tratamente pot beneficia de pe urma unei a doua opinii. Avand in vedere ca medicii pot avea diferite abordari, unele mai agresive, altele mai conservatoare, este de preferat ca persoana afectata sa aiba optiunea de a alege metoda dorita comparativ cu acceptarea unui singur plan de tratament. Mai mult decat atat, cererea unei a doua opinii ofera siguranta si linistea mentala ca ai facut tot ce ti-a stat in putere pentru a beneficia de tratamentul corect si ca nu ai fost supus unei erori umane.

 

Multe persoane considera ca solicitarea unei a doua opinii este o insulta pentru medicul initial, ca reprezinta lipsa de incredere pentru cunostintele acestuia sau metodele terapeutice recomandate, insa, adevarul este total altul.

In primul rand, trebuie inteles ca viata si sanatatea personala nu trebuie sa fie compromisa doar pentru niste presupuneri si, in al doilea rand, un medic sigur pe sine nu s-ar simti ofensat de o a doua opinie, una care ar putea chiar sa ii confirme diagnosticul si planul de tratament ales.

Indiferent de nevoile tale, fie ele legate de un second opinion neurochirurgie, de pareri cu privire la diagnostic, tratament sau orice altceva, cererea unei a doua opinii poate oferi numeroase beneficii. 

3 motive pentru o a doua opinie

Inainte de a prezenta motivele, trebuie mentionat insa ca poti opta pentru un second opinion si fara nici un motiv anume, doar pentru linistea si siguranta ta. In cazul in care si a doua opinie confirma cele spuse la primul consult, lucrurile sunt clare. Daca a doua opinie difera semnificativ de prima, trebuie sa iei in calcul o activitate de cercetare mai serioasa. Trebuie tinut minte ca obiectivul final al cererii unei opinii este de a determina diagnosticul si tratamentul cel mai corect, indiferent de cum s-a ajuns aici.


Conceptul de second opinion este mai complex. Second opinion este acordat de catre personalitati medicale sau centre medicale de referinta intr-un anumit domeniu. In general cand ai opinii medicale diferite sau divergente, second opinion de la o personalitate in domeniu vine sa lamureasca lucrurile.

Siguranta deciziilor

Daca nu esti cadru medical, este foarte posibil sa te simti coplesit de unele informatii, multe dintre ele necunoscute. De aceea, este foarte usor de pus sub semnul intrebarii multe dintre recomandarile medicului. Pentru ca aceste reactii sunt normale si majoritatea persoanelor nu accepta informatii necunoscute ca adevar pur, a doua opinie va putea ajuta procesul de decizie, fie prin informatii aditionale fie prin validarea uneia dintre opiniile anterioare.

Optiunile disponibile

In functie de afectiune, diagnostic, varsta si alti factori, optiunile de tratament pot fi limitate sau numeroase. Un alt factor in aceasta decizie, insa, este si opinia si abordarea medicului, multi dintre ei preferand o optiune anume, comparativ cu restul, sau, chiar, nefiind de acord cu unele modele de tratament. Apelarea la o a doua opinie  in aceste situatii poate oferi optiuni noi de tratament sau alegerea celei mai eficiente dintr-un numar mai mare de variante.

Tehnologia disponibila

Domeniul medical este intr-un progres continuu. Datorita acestui flux neintrerupt de inovatii si tehnici noi, este foarte posibil ca multe clinici si institutii specializate sa nu poata tine pasul cu modernizarea serviciilor oferite. Avand in vedere ca tehnicile de tratament sunt, de multe ori, dependente si de instrumentele disponibile, este posibil ca medicii sa fie limitati la doar cateva optiuni de tratament, in functie de tehnologia oferita. In aceste situatii, o a doua opinie poate ajuta la recomandarea unor servicii mai avansate si la optiuni mai benefice, asa cum ar fi chirurgia minim invaziva, in loc de cea traditionala.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/doctor-patient-consultation-5710150/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare