Semintele de chia sunt bogate in fibre solubile si formeaza o substanta gelatinoasa atunci cand intra in contact cu un lichid, de aceea budinca din seminte de chia este atat de cremoasa. Datorita continutului lor de fibre, o uncie contine 10 grame de fibre - semintele de chia pot contribui la cresterea satietatii, la scaderea colesterolului LDL si la imbunatatirea regularitatii.
Efectul suplimentului de produs chia asupra masurilor antropometrice, tensiunii arteriale, parametrilor legati de glicemie, profilului lipidic si indicatorilor inflamatori: O analiza sistematica si meta-analiza. Dar aceste seminte mici au un secret putin sinistru: in ciuda faptului ca sunt atat de bune pentru tine, semintele de chia pot interactiona si cu anumite medicamente, afectandu-le potenta si eficienta.
Seminte de chia & Interactiuni medicamentoase
Medicamente pentru tensiunea arteriala
Antioxidantii si peptidele care se gasesc in semintele de chia pot actiona ca un inhibitor ACE natural (o clasa comuna de medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale) pentru a reduce tensiunea arteriala si a promova sanatatea inimii. Acesta este un avantaj in sine, dar consumul de seminte de chia in timp ce luati medicamente antihipertensive ar putea reduce tensiunea arteriala mai mult decat era de asteptat.
Medicamente anticoagulante si antiplachetare
Semintele de chia pot avea proprietati antiplachetare, care impiedica patrunderea cheagurilor in fluxul sanguin. Vesti bune pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral, dar acest lucru poate fi prea mult daca sunteti tratat si cu anticoagulante, care pot creste riscul de sangerare. „Daca iei un anticoagulant sau un antiplachetar, fii prudent”, spune farmacistul Ronald Smith, Pharm.D.
Medicamente pentru diabet
Semintele de chia sunt o alegere inteligenta daca trebuie sa iti monitorizezi glicemia, deoarece fibrele lor ajuta la incetinirea digestiei. Exista dovezi ca chia poate ajuta la reducerea cresterii zaharului din sange care apare dupa masa si, de asemenea, ar putea fi utilizate in tratamentul diabetului datorita proprietatilor lor antioxidante si antiinflamatorii.
Precautii si recomandari
Daca iei oricare dintre medicamentele de mai sus si vrei sa incorporezi semintele de chia in dieta ta, exista cateva lucruri de luat in considerare. In primul si in primul rand, consulta-te cu medicul de familie atunci cand faci orice schimbari semnificative in alimentatie, inclusiv cand iei suplimente. De asemenea, poti discuta cu farmacistul local despre orice interactiune aliment-medicament pe care ai putea sa o intampini cu retetele, medicamentele fara prescriptie medicala sau suplimentele actuale. Nu te sfii sa intrebi daca semintele de chia sunt sigure pentru tine.
Daca nu ai mai consumat niciodata seminte de chia sau nu le-ai mai consumat de cand ai inceput sa iei unul dintre medicamentele mentionate mai sus, Graham recomanda „sa incepi de la zero si sa mergi incet”. Consuma o cantitate mica de seminte de chia si creste treptat aportul pana la un nivel pe care il poti tolera fara probleme.