Boli

#fitness #crampe #ameteli #secretii nazale #efort fizic

3 factori care iti pun bete-n roate cand faci sport. Cum scapi de ei rapid si eficient

De parca n-ar fi suficient de greu sa iti gasesti motivatia de a face miscare in mod regulat, ti se intampla adesea sa ai parte de crampe, ameteli sau de secretii nazale taman in mijlocul activitatii fizice. Iata ce se intampla, de fapt, si cum poti scapa de toti acesti sabotori!

1. Ameteala

Fie ca alergi, mergi cu bicicleta sau te plimbi in pas alert, la un moment dat simti ca ametesti si ca esti la un pas de lesin. Nu este cazul sa te ingrijorezi, insa: in asemenea clipe, te confrunti pur si simplu cu o scadere temporara a fluxului sangvin catre creier. Fenomenul este favorizat de o varietate de factori, precum deshidratarea, hiperventilatia, diversele alergii, surmenajul, o boala preexistenta, altitudinea ridicata etc.

Pentru a scapa de senzatia neplacuta de ameteala subita, elimina factorul declansator, adoptand obiceiuri precum pauzele frecvente, hidratarea corespunzatoare si evitarea consumului de cofeina si alcool inainte de activitatea fizica.

2. Secretii nazale

Daca nu suferi de o afectiune care sa te predispuna din start la astfel de manifestari (raceala, gripa etc.), atunci secretiile nazale aparute subit in timp ce faci jogging in parc, spre exemplu, pot fi semne ale unei alergii la polen. Evita sa faci miscare in aer liber dimineata, intre orele 6 si 10, cand cantitatea de polen din aer atinge valoarea maxima.

Daca secretiile nazale sunt un simptom cu care te confrunti adesea, nu doar cand faci miscare, s-ar putea sa suferi de rinita non-alergica, sinuzita cronica sau sa fi contractat un virus.

3. Crampe

O durere brusca in partea dreapta inferioara a abdomenului este un simptom destul de comun printre cei care fac sport, mai ales in randul celor care alearga si inoata. De cele mai multe ori, suferinta este cauzata de ficatul care preseaza ligamentele adiacente.

Pentru a evita aceste crampe dureroase, evita sa consumi alimente bogate in zaharuri inainte de a face sport si nu uita sa te incalzesti treptat. Iar daca suferinta isi face simtita oricum prezenta, incearca urmatoarele solutii:

  • maseaza usor zona afectata;
  • intinde bratul drept cat mai sus cu putinta;
  • preseaza degetele sub coaste, in partea dreapta a abdomenului, si expira cu putere, de parca ai vrea sa stingi o lumanare - astfel, iti ajuti diafragma sa se relaxeze.

Sursa foto: mynetdiary.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare