Boli

# medicamente alcool #medicamente compensate #medicamente #alcool

3 efecte grave pe care le pot avea medicamentele combinate cu alcool

Stii la ce riscuri te-ai expus ultima data cand ai baut alcool in timpul unui tratament cu medicamente? Mai mult ca sigur ca nu, pentru ca daca ai fi stiut, cu siguranta ai fi refuzat paharul de vin sau sticla de bere oferite. Combinatia dintre alcool si medicamente poate provoca reactii diferite de la om la om, in functie de mai multi factori, precum afectiunea tratata, alte conditii medicale existente, cantitatea de alcool ingerata si ingredientele medicamentelor, asa ca nu te poti baza pe experientele trecute sau pe exemplele persoanelor din jurul tau.

Uneori, alcoolul poate scadea eficienta medicamentelor, iar alteori poate creste concentratia de substanta activa pana la niveluri toxice. Oricare dintre cele doua cazuri trebuie evitate, in caz contrar sanatatea ta va fi grav afectata.

Iata care sunt cele mai primejdioase consecinte pe care le pot avea medicamentele combinate cu alcool.

Scaun negricios si varsaturi cu sange

Daca urmezi un tratament cu antiinflamatoare si constati intr-o zi ca scaunul tau este negru sau ti se intampla sa vomiti sange, trebuie sa contactezi de urgenta medicul. Aceste simptome se intalnesc in cazul sangerarilor gastro-intestinale, care pot fi cauzate de o combinatie intre alcool si medicamente antiinflamatoare precum Ketoprofenul (la noi este comercializat sub denumirea de Ketonal).

Cu toate ca in orice prospect Ketonal este mentionata recomandarea de a evita consumul de alcool in timpul unui astfel de tratament, multe persoane o ignora. Ingredientele Ketonalului cresc riscul hemoragiilor digestive, iar alcoolul este un factor favorizant al acestora. Cumulate, cele doua substante pot provoca dezechilibre majore in organism, care-ti pot ameninta viata.

Depresie si ganduri suicidale

Alcoolul nu ar trebui niciodata consumat in timpul unui tratament cu medicamente antidepresive, pentru ca ambele substante actioneaza asupra sistemului nervos central, avand ca efect scaderea atentiei, somnolenta, gandirea incetinita, imposibilitatea de concentrare si viteza scazuta de reactie. In acelasi timp, alcoolul reduce inhibitiile, inclusiv pe cele legate de comportamentul auto-distructiv si suicid.

In plus, alcoolul agraveaza efectele secundare care pot aparea atunci cand iei antidepresive. Daca nu ai experimentat niciodata vreun efect advers al acestui tip de medicamente, e foarte posibil sa o faci daca adaugi alcoolul in ecuatie.

Leziuni cerebrale

Leziunile cerebrale se pot produce atunci cand combini alcoolul cu medicamentele opiacee, precum Codeina. Ambele substante au acelasi efect principal de incetinire a functiilor sistemului nervos central, iar cand sunt consumate in acelasi timp, apare riscul unei supradoze si creste probabilitatea producerii unei leziuni cerebrale permanente.

In cantitati mari, atat alcoolul cat si medicamentele opiacee incetinesc activitatea neuronilor in trunchiul cerebral si scad ritmul cardiac si ritmul respirator. Aceste efecte reduc cantitatea de oxigen trimisa la organe si tesuturi, iar creierul este primul organ afectat. Cand creierul nu primeste suficient oxigen, neuronii incep sa moara, generand leziuni cerebrale.

Trebuie sa retii faptul ca anumite medicamente contin ingrediente care, in combinatie cu alcoolul, amplifica efectele adverse ale acestora si chiar provoaca noi afectiuni. Nu uita sa citesti prospectul oricarui medicament pe care il iei sau sa intrebi medicul ori farmacistul daca in timpul tratamentului este permis consumul de alcool si daca da, atunci in ce cantitati.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare