Boli

#insomnie #somn #anxietate #depresie

11 tipuri de insomnie

Tulburarile psihologice, problemele de sanatate, stresul sau medicamentele sunt cei mai comuni factori cauzatori de insomnie . probleme de somn apar atunci cand o persoana are deficultati in a adormi sau a avea un somn de calitate pe timpul noptii. Cel care sufera de insomnie se trezeste inexplicabil in timpul noptii sau foarte devreme dimineata. In functie de cauza declansatoare, Insomnia este de mai multe tipuri.

Iata mai jos cele 11 tipuri de insomnie:


1 Insomnia generala . Acest tip de insomnie este o dereglare a somnului. Persoana care sufera de insomnie are probleme in a adormi, a ramane adormit sau care se trezeste foarte devreme. Aceste dereglari mai pot fi catalogate si ca o calitate proasta a somnului.

2 Insomnia de reglare. Aceasta dereglare a somnului, cunoscuta si sub numele de insomnie acuta sau insomnie pe termen scurt, disturba somnul si este cauzata de obicei de stres. Problemele de somn iau sfarsit atunci cand sursa de stres a fost indepartata sau cand persoana respectiva s-a adaptat stresului. Stresul nu vine intotdeauna dintr-o experienta negativa. Si experientele pozitive pot fi cauzatoare de stres sau pot genera o stare emotionala de exaltare. Stresul mental, emotional, psihic, medical sau de mediu sunt principalii factori care declanseaza acest tip de insomnie.

Printre sursele de stres cauzatoare de insomnie de reglare se numara problemele in casnicie, la job, financiare, boala sau decesul unei persoane apropiate. In timpul zilei, acest tip de insomnie se manifesta prin anxitate si ingrijorare, lipsa de concentrare, tristete, depresie, deranjamente stomacale, dureri de cap, nervozitate si somnolenta.

3 Insomnia comportamentala a copilariei. Aceasta apare atunci cand copilul nu merge la culcare decat la indemnul parintilor. Daca copiii sunt obligati sa mearga la culcare la anumite ore, acestia vor adormi la ore normale. Cei care nu fau ixata o ora pentru culcare, vor adormi la ore tarzii din noapte. Acest tip de insomnie este specific copiilor.

4  Insomnia idiopatica.  Acest tip de insomnie poate dura toata viata. Incepe in copilarie si continua pana la anii maturitatii. Aceasta insomnie nu are cauze bine determinate, insa nu este cauzata de alte probleme de somn, probleme de sanatate sau stres. Poate fi cauzata de un dezechilibru intern.

Persoanele care sufera de acest tip de insomnie dorm putin, au probleme de adormire sau se trezesc inexplicabil peste noapte. In ciuda faptului ca nu au un somn odihnitor perioade lungi de timp, persoanele cu acest tip de insomnie nu sufera de probleme mentale.

5 Insomnia cauzata de medicamente. Acest tip de insomnie este in stransa legatura cu administrarea frecventa de substante precum medicamente, cofeina, alcool sau anumite alimente. Prin folosirea unor astfel de substante, somnul este intrerupt. Acest tip de insomnie poate aparea si atunci cand se opreste administrarea anumitor medicamente.

Insomnia poate aparea atunci cand se incepe un tratament medicamentos, persoana este dependenta de alcool si alte substante stimulente. De asemenea, poate aparea si in cazul unor alergii cauzate de diverse alimente.

6 Insomnia cauzata de probleme medicale. Acest tip de insomnie este cauzat de anumite afectiuni. Cei care sufera de acest tip de insomnie au probleme in a adormi, se trezesc peste noapte sau nu mai pot adormi dupa ce s-au trezit. Astmul si afectiunile pulmonare pot cauza acest tip de insomnie. De asemenea, femeile insarcinate au probleme in a adormi, in special in ultimul trimestru. Si femeile aflate la menopauza au probleme cu somnul.

7 Insomnia cauzata de probleme psihice. Acest tip de insomnie este cauzat de probleme mentale. Cu cat boala mentala este mai dificila, cu atat si insomnia este mai severa. In aceste cazuri, tratarea insmoniei se face separat. Depresia sau anxietatea sunt afectiuni psihice cauzatoare de insomnii.

8 Insomnia nonorganica. Cauza acestei insomnii este de natura pshica. Cele mai comune simptome ale acestei insomnii sunt lipsa de energie, demotivarea, probleme de atentie si concentrare, somnolenta in timpul zilei, dureri de cap sau stomac.

9 Insomnia organica. Este cauzata de diverse afectiuni medicale, probleme psihice sau expunerea la substante daunatoare.

10 Insomnia pradoxala. Este o insomnie severa. Apare brusc, fara cauze evidente sau fara un istoric al problemelor de somn. Persoanele care sufera de acest tip de insomnie dorm doar cateva ore pe noapte sau deloc. In timpul somnului, acestia sunt perfect constientii de ceea ce se intampla in jurul lor.

11 Insomnia psihosociala. Acest tip de insomnie este asociat cu o ingrijorare excesiva, focusata in special pe problemele de somn. Poate aparea brusc, dupa un anumit eveniment important, sau se dezvolta de-a lungul timpului. Cei care sufera de acest tip de insomnie se ingrijoreaza prea tare din cauza problemei de somn pe care o au. Ca rezultat, devin din ce in ce mai tensionati pe masura ce ora de culcare se apropie.

Daca insomnia persista un timp indelungat si este insotita si de alte simptome, este necesar un control medical de specialitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare