Boli

#cancer la san #sanatate

11 obiceiuri sanatoase care te feresc de cancer la san

Cancerul la san este un subiect infricosator pentru orice femeie si starneste mai multa teama decat bolile de inima, ucigasul nr. 1 al femeilor. Dusman nevazut, care parca pandeste la colt pe oricine, cancerul mamar poate fi, totusi, prevenit daca iei masuri pentru a diminua riscurile.

Expertii au dovedit stiintific ca o serie de obiceiuri mai sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata sunt de ajutor pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer la san in cazul femeilor.

Mediul in care traiesti nu este neaparat un factor determinant; de altfel, cercetatorii au comparat situatia din tarile dezvoltate cu cea din zonele mai putin favorizate si, poate socant, in primul caz rata de cancer mamar postmenopauza este de cinci ori mai mare decat in al doilea, in timp ce canderul premenopauza afecteaza de doua ori mai multe femei. Cu alte cuvinte, nu mediul sau nivelul de trai din tara in care traim este de vina, ci alegerile nesanatoase si stresante pe care le facem, individual.

Obiceiuri care previn cancerul mamar

Vestea buna este ca obiceiurile se pot schimba. In timp ce alti factori nu pot fi controlati, expertii spun ca aceste 11 obiceiuri sanatoase sunt dovedite a diminua riscul de cancer la san.

1. Mentineti o greutate normala

Daca sunteti supraponderala sau obeza, riscul dumneavostra este mult mai mare decat al unei femei mai suple. Celulele de grasime produc substante nocive, inclusiv estrogen, despre care se crede ca este de vina pentru cresterea riscului de cancer mamar, spune Dr. Dr. Peddi Parvin, de la Universitatea din California, Los Angeles.

Un studiu a aratat ca o pierdere in greutate de doar 5% poate reduce riscul de cancer la san cu 25 pana la 40%. Un alt studiu recent a concluzionat ca femeile obeze, cu un indice de masa corporala de 35 sau mai mare, prezinta un risc cu 60% mai mare de a dezvolta un cancer mamar invaziv, comparativ cu femeile cu o greutate normala.

2. Reduceti cantitatea de alcool consumata

Diminuarea cantitatii de alcool pe care o consumam este la fel de importanta ca atingerea unei greutati corporale normale cand vine vorba de prevenirea cancerului la san. Mai mult de 100 de studii observationale au legat consumul de alcool de un risc crescut de dezvoltare a unei forme de cancer la san. Unul dintre studii a aratat ca o inghititura de alcool consumata creste riscul cu pana la 12 procente. Un alt studiu spune ca riscul este mare si atunci cand consumam un singur pahar de alcool pe zi.

3. Faceti sport regulat

Numeroase studii au legat exercitiile fizice de o scadere a riscului de a face cancer la san; doua ore pe saptamana de miscare reduc cu 4-5% riscul de a dezvolta cancer mamar. „Daca am putea sa facem pe toata lumea sa se miste si sa faca exercitii fizice, am schimba multe din problemele de sanatate, inclusiv bolile de inima si cancerul,” este de parere Dr. Susan Domchekde la Universitatea din Pennsylvania.

Prin sport se poate intelege chiar si mers pe jos in ritm mai alert, daca timpul sau alti factori obiectivi va impiedica sa va faceti un abonament la sala, la aerobic, sa iesiti la jogging sau sa faceti exercitii acasa.

4. Renuntati la carnea rosie

De ani intregi nutritionistii afirma aproape la unison ca nu este bine sa consumam carne rosie. Studiile privind impactul acestui aliment asupra sanatatii sanilor au aratat ca riscul dezvoltarii unei forme de cancer creste odata cu cresterea cantitatii de carne rosie consumata. Un alt studiu spune mai clar: daca consumam cu 100 de grame de carne rosie in plus, riscul creste cu aproximativ 4 procente.

5. Consumati peste

Acizii grasi Omega 3 si alti nutrienti din peste ajuta la scaderea riscului de cancer mamar. Chiar studiile au aratat ca si o cantitate mica de ulei de peste consumat are un efect benefic.

6. Mancati mai multa soia

Un studiu recent a descoperit ca femeile care consuma cantitati moderate de soia au un risc mai scazut de a dezvolta cancer la san. O analiza a aratat ca a manca alimente care au la baza soia au diminuat riscul cu 11 procente.

7. Mancati mai mult curry

Curcumina, unul dintre ingredientele principale din curry, s-a dovedit a fi toxica pentru celulele canceroase. Se pare ca nu este singurul condiment cu puteri miraculoase. Ghimbirul, cuisoarele, scortisoara, piperul negru si ardeiul rosu au si ele potential anti cancerigen.

8. Folositi mai mult uleiul de masline

Stropiti salatele cu ulei de masline sau savurati-l cu o bucata de paine italineasca. Un studiu publicat de curand a descoperit ca dieta mediteraneana reduce riscul de cancer mamar cu 41%, iar daca aceasta este asociata cu un consum de ulei de masline fara restrictii, riscul s-a redus cu 68 de procente.

9. Consumati suficiente fibre

Fie ca vin din fructe, legume sau cereale integrale, fibrele sunt bune pentru sanatate. Studiile au aratat o reducere de 5 procente a riscului de dezvoltare a cancerului la san pentru fiecare 10 grame de fibre adaugate la dieta unei femei zilnic.

10. Dormiti suficient

Ideal este sa dormiti intre sase si noua ore pe noapte, iar acest lucru este benefic si pentru a preveni cancerul mamar. Somnul insuficient poate creste riscul de cancer mamar cu 50%. Renuntati, prin urmare, la noptile pierdute sau la turele de noapte, pentru sanatatea dumneavoastra!

11. Nu fumati

Desi studiile privind impactul fumatului asupra cancerului mamar au concluzii impartite, este mai bine sa nu riscam si sa renuntam la tutun. „Fumatul s-a dovedit a creste riscul de cancer la san la unele populatii. Oricum, fumatul reprezinta un factor important de risc pentru cancer in general, asa ca este logic sa nu fumam”, spune Dr. Anne McTiernan de la Universitatea din Washington.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare