Boli

#nu am facut destul # cazuri cancer #cancer #cancer de san

11 cazuri de cancer descoperite in caravana „Nu am facut destul”

11 cazuri de cancer, doua de cancer de san si noua de piele, au fost descoperite in caravana „Nu am facut destul!”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer in perioada august – octombrie 2021.

Cea de-a opta editie a caravanei s-a desfasurat in 8 weekenduri, in 12 sate din 6 judete (Tulcea – Sarichioi, Braila – Tufesti, Gropeni, Stancuta, Teleorman – Islaz, Calarasi – Vasilati, Gradistea, Constanta – Gradina, Cuza Voda, Mircea Voda, Crucea, Buzau – Glodeanu-Silistea).

Cei 1419 oamenii prezenti la testari au beneficiat gratuit de analize de sange (hemoleucograma, profil lipidic, PSA – antigenul specific prostatic, anticorpi COVID), analize de urina (biochimie urinara si sediment), ecografii mamare si renale, dermatoscopii - metoda moderna, rapida si neinvaziva de examinare a pielii, EKG - electrocardiograma, masuratori de tensiune arteriala, puls, glicemie, indice de masa corporala, risc cardiovascular si pulmonar.

Pe langa testari, caravana a avut si o componenta educativa – beneficiarii au primit informatii despre cancerul mamar, cancerul pulmonar si melanom (cancer de piele), dar si despre importanta efectuarii analizelor anuale de sange. Femeile au invatat cum sa isi palpeze sanii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne si benigne.

Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografiile mamare si renale, la dermatoscopii si la chestionarul pulmonar au primit sprijin pentru a-si face rapid mamografii si respectiv controale dermatologice si pulmonare suplimentare.

Examinarile au fost facute de medici specialisti si rezidenti care au fost asistati de studenti voluntari de la facultatile de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Constanta si Craiova.

„Oamenii de la sate nici inainte de pandemie nu prea aveau acces la serviciile medicale – din lipsa de infrastructura, de bani, de mijloace de transport si chiar de educatie pentru preventie. Ce se intampla acum cu ei este strigator la cer. Si ei vor servicii medicale, ei au incredere in medici! In caravana au venit sa fie testati de toate cele si au stat rabdatori la cozi sa intre la toate investigatiile. Trebuie gasite solutii si pentru oamenii care nu sufera de COVID.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Caravana „Nu am facut destul” editia a opta, in cifre:

Total persoane testate, varste si IMC:

  • 1.419 oameni au beneficiat de testari (75% femei si 25% barbati).
  • Cea mai tanara persoana are 5 ani, cea mai in varsta – 95 ani.
  • Distributie varste: sub 30 de ani – 7,5%, 30-49 ani – 29,9%, 50-69 ani – 43,5%, peste 70 ani – 19,1%.         
  • Indice de masa corporala (IMC): subponderal – 1,3%, normal – 22,3%, supraponderal – 29,9%, obezitate gradul 1 – 26,8%, obezitate gradul 2 - 11,4%, obezitate morbida - 8,3%.
  • Fumatori – 20% / nefumatori - 80%

Analize de sange:

  • 1.304 hemograme efectuate
  • 48% dintre cei prezenti nu si-au facut analizele de sange in ultimul an.
  • Dintre cei care si-au facut analizele de sange in ultimii 5 ani, 40% au fost la recomandarea medicului de familie, 30% la recomandarea medicului specialist, 30% le-au facut din proprie initiativa.
  • Peste 50% dintre persoanele testate prezinta valori crescute ale nivelului de colesterol total.
  • Peste 70% dintre persoanele testate prezinta valori crescute ale LDL-colesterol - principalul factor de risc in aparitia bolilor cardiovasculare.
  • Aproximativ 20% dintre cei testati prezinta anemie sau modificari ale indicilor eritrocitari, sugestive pentru deficitul de fier.

1032 glicemii efectuate. Dintre acestea, 32.94% au valori normale (60 – 99 mg/dl), 45.94% au glicemii bazale modificate (100 – 125 mg/dl) si 21.12% au diabet zaharat (peste 126 mg/dl).

502 dermatoscopii efectuate. Dintre acestea, 40 au primit recomandari de control suplimentar, dar 20 dintre ei l-au refuzat, desi le-a fost oferit gratuit, in cel mai apropiat oras. Dintre cele 20 persoane care au mers la dermatolog, 9 au primit diagnosticul de cancer de piele - 6 carcinom bazocelular, 2 carcinom spinocelular, 1 melanom. Pentru 8 urmeaza confirmarea la biopsie, 1 este confirmat si excizat.

Cancer mamar:

  • 574 ecografii efectuate. Dintre acestea, 47 femei au primit recomandari pentru mamografie. Doar 29 au mers, desi toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite in regim de urgenta si chiar de transport gratuit daca aveau nevoie. Dintre cele 29 femei, 3 au facut biopsii si pentru doua medicii au confirmat diagnosticul de cancer mamar.
  • 77% dintre femeile prezente la testari nu si-au facut niciodata o ecografie mamara, iar 19% au facut-o inainte de 2019. Doar 4% au facut ecografia in 2020 sau 2021.
  • 47% dintre femeile prezente la testari nu s-au palpat niciodata.

Control urologic:

  • 650 ecografii renale efectuate
  • 59 recomandari de control suplimentar
  • 38 controale suplimentare efectuate
  • 3 suspiciuni de cancer (urmeaza confirmarea la cistoscopie)

341 teste PSA* efectuate. 9% dintre barbatii testati au valori crescute ale PSA si necesita investigatii suplimentare in vederea stabilirii unui diagnostic.

*Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA masoara nivelul de PSA din sange. In conditii normale, barbatii au niveluri scazute de PSA, dar daca prostata nu mai functioneaza normal, ajunge mai mult PSA in sange, indicand prezenta bolii.

Biochimie urinara si sediment -  673 analize efectuate. 63% dintre persoanele testate prezinta aspecte caracteristice unei afectiuni (diabet zaharat, afectare renala), dar si ale unei infectii urinare.

Scorul inimii (calculat pentru 648 de persoane, conform recomandarilor europene, pe baza criteriilor: sex, varsta, tensiune, nivel colesterol, fumator/nefumator):

  • Risc scazut – 25.12%
  • Risc moderat – 47.10%
  • Risc crescut – 20.10%
  • Risc foarte crescut – 6.68%

745 teste anticorpi COVID SARS-COV-2* - anticorpi neutralizati anti-proteina spike. 78% dintre persoanele testate fie au trecut prin boala, fie s-au vaccinat impotriva COVID-19. Dintre acestea, peste 30% au valori intre 100 si 1000 UI/mL, iar 26% peste 1000 UI/mL.

*Valori de referinta si interpretarea rezultatelor: 0.8U/mL – Negativ, ≥ 0.80 U/mL – Pozitiv

Radiografii pulmonare

  • 947 chestionare realizate
  • 24 recomandari pentru radiografie
  • 11 radiografii efectuate
  • 0 cazuri de cancer

Numai in ultimii patru ani, in timpul caravanei au fost diagnosticate 7 femei cu cancer mamar si 13 persoane cu cancer de piele.

„Peste 900.000 de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu o forma de cancer de sange in fiecare an si multe persoane nu cunosc importanta analizelor de sange in depistarea precoce a acestor boli grave. Prin sustinerea caravanei organizate de catre FABC in acest demers de depistare precoce a afectiunilor prevenibile si de educatie a populatiei rurale, compania Janssen isi reafirma angajamentul de sustinere a actiunilor asociatiilor de pacienti cu impact direct pozitiv asupra nivelului de educatie si de acces la servicii medicale.“ spune Ioana Nainer, Patient Centricity Lead, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, Romania.

„Accesul la investigatii medicale in zonele rurale ramane o provocare, cu atat mai mult in timpul pandemiei de Covid-19. In acest context, rolul acestor campanii de investigatii gratuite devine cu atat mai important, pentru comunitatile locale si pentru sectorul de sanatate. Pentru ca aceste campanii de constientizare, preventie si investigatii medicale sa ajunga la cat mai multe persoane este nevoie de un efort larg din partea intregii societati, atat din sectorul public cit si privat, deoarece este responsabilitatea noastra comuna”, a declarat Claudia Fleischer, General Manager Roche Romania.

„Cresterea gradului de constientizare a bolii este cea mai buna solutie prin care oamenii pot deveni responsabili pentru sanatatea lor si pot adopta un stil de viata mai bun. Cu cateva masuri de baza (renuntarea la fumat, scaderea cantitatii de alcool baut, cresterea cantitatii de fructe si legume mancate, mai mult sport), putem scadea riscurile de cancer cu 40%. Diagnosticarea precoce este cea mai buna sansa de a invinge boala sau macar de a trai mai bine cu ea, iar tratarea timpurie este benefica din punct de vedere economic. Cred ca numai impreuna putem sa educam si sa imbunatatim accesul pacientilor la serviciile medicale! La Merck, ADN-ul nostru este colaborativ si continuam sa cream tratamente inovatoare si transformatoare!” spune Laurence Bonnel General Manager Merck Romania.

„Accesibilitatea serviciilor de diagnostic este esentiala pentru toate categoriile de pacienti cronici. Acuratetea si furnizarea datelor in cel mai scurt timp joaca un rol cheie in succesul formulelor de tratament. Prin urmare, ne onoreaza ca am putut fi parte din proiectul Nu am facut destul, organizat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Am apreciat atentia oferita pacientilor din categorii vulnerabile, in special populatia din zone rurale sau izolate, precum si persoanele lipsite de resurse financiare. Synevo Romania va sustine in continuare acest proiect si va continua sa investeasca pentru a ajunge cat mai aproape de un numar maxim de pacienti, prin servicii oferite la cel mai inalt standard posibil”, a declarat Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo Romania.

„Apreciem eforturile continue si sustinute ale reprezentantilor asociatiilor de pacienti de a se implica activ in reducerea decalajului in acces la servicii de preventie si tratament in mediul rural fata de cel urban. Suntem onorati de invitatia de a sustine proiectul de depistare precoce a unora dintre bolile cele mai impovoratoare si in acelasi timp ne inspira impactul pe care astfel de parteneriate il au in ceea ce priveste reducerea inechitatilor din sistemul de sanatate” a declarat Gabriel Dina, director de programe in cadrul Pfizer Romania.

„In cadrul Bristol Myers Squibb, sprijinim programe, initiative si organizatii care contribuie la imbunatatirea sanatatii. Suntem parteneri ai caravanei organizate de catre FABC si ii sustinem in acest program de preventie si diagnosticare timpurie, pentru ca, din pacate, cancerul nu asteapta. Si orice zi in care un pacient nu ajunge la tratament sau in care o procedura este intarziata inseamna, poate, o batalie pierduta. Iar noi nu dorim acest lucru. Cei 9 pacienti diagnosticati cu melanom in aceasta editie a caravanei, au primit o sansa de a lupta cu boala.” – Catalin Radu – Bristol Myers Squibb Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare