Boli

#picioare usoare #prevenire varice #tratament varice #varice

10 sfaturi usoare pentru picioare grele si varice

Senzatia de greutate la nivelul picioarelor, gleznele dureroase si inflamate, venele inestetice devin suparatoare mai cu seama pe timpul verii. Aceste probleme sunt cauzate de o afectiune numita insuficienta venoasa cronica. Daca ne gandim ca ea afecteaza peste jumatate din populatie, atunci e lesne de inteles de ce pentru milioane de oameni zilele caniculare rimeaza cu picioare grele si dureroase. Exista insa solutii eficiente pentru combaterea suferintelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

 

1. Dieta in culorile curcubeului!

Acum este sezonul fructelor si legumelor bogate in antioxidanti. Profitati de beneficiile extraordinare ale acestor substante, printre care se afla si protejarea sistemului venos. Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti? Fructele si legumele colorate: cirese, zmeura, caise, piersici, pepene, respectiv rosii, ardei, morcovi, sfecla rosie.

2. Hidratare din abundenta!

Pentru a favoriza drenajul tesuturilor, hidratarea este esentiala. 1,5 litri de apa pe zi este cantitatea minima recomandata. Pentru a fi siguri ca ajungeti la aceasta cantitate, beti apa dintr-o sticla mica pe care sa o pastrati in permanenta pe birou sau in geanta.

3. Miscare, miscare, miscare!

Vremea buna este un motiv in plus pentru a va pune pantofii de sport si a porni in pas alert spre birou. Sau daca preferati mersul pe bicicleta, este si mai bine, caci pedalatul stimuleaza contractia muschilor de la nivelul gambei, ceea ce ajuta la tonifierea peretelui venos. Ideal ar fi sa completati aceste activitati cu o sedinta de inot pe saptamana.

4. Atentie in calatorii!

Vacanta de vara este momentul calatoriilor... Daca zburati cu avionul sau aveti de parcurs distante lungi cu autocarul, evitati sa ramaneti prea mult timp nemiscati. Ridicati-va periodic pentru a face cativa pasi, iar cand stati pe scaun trebuie sa faceti mici miscari de rotire, flexie-extensie.

5. La plaja cu masura!

Expunerea la soare inseamna un factor de risc pentru persoanele cu insuficienta venoasa cronica. Sub actiunea razelor ultraviolete, venele se dilata, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-si mai pot indeplini functia de clapeta. Rezultatul: sangele stagneaza, gleznele se umfla si devin dureroase. Asta nu inseamna ca trebuie sa va privati de plaja, dar profitati mai ales pentru a inota si a merge prin apa. Iar ca regula de baza: nu va expuneti la soare intre orele 11.00 si 16.00.

6. Dusuri racoritoare

Mentinerea picioarelor cateva minute sub jet de apa rece reprezinta un excelent remediu pentru stimularea circulatiei si cresterea tonusului vascular. Dupa un astfel de dus racoritor puteti efectua un masaj bland in sensul returului venos, adica de la glezna spre genunchi.

7. Haine confortabile

Pantalonii stramti, jeans-ii slim, curelele, dresurile sunt inamicii picioarelor sanatoase. Daca tot e vara, purtati haine lejere, confortabile, din materiale naturale si usoare. Din punct de vedere al incaltamintei, renuntati pe cat posibil la tocurile inalte, platforme sau pantofi inchisi.

8. In fiecare seara...

Cand va asezati pe canapea la televizor sau cand va relaxati citind o carte, mentineti picioarele pe o perna sau o patura mai inalta. Stati asa cel putin o jumatate de ora in fiecare seara, inainte de culcare. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade fata de restul corpului favorizeaza intoarcerea fluxului sangvin catre inima.

9. Exista solutii locale

Pentru a reduce senzatia de greutate de la nivelul picioarelor si a preveni aparitia varicelor, medicii recomanda aplicarea locala a unui spray cu heparina sodica lipozomala. Heparina este o substanta cu proprietati anticoagulante. inglobata in niste molecule numite lipozomi, heparina patrunde mai bine in straturile profunde ale pielii si are un efect anticoagulant mai indelungat datorita eliberarii gradate a heparinei din lipozomi. Tratamentulsub forma de spray poate fi administrat in siguranta si femeilor gravide, intrucat s-a demonstrat ca aceasta nu trece de bariera placentara.

10. Consultati medicul!

Daca observati ca simptomele se agraveaza ori va ingrijoreaza ceva, nu ezitati sa mergeti la un consult de specialitate. Insuficienta venoasa este o adevarata boala care trebuie luata in serios pentru a preveni aparitia complicatiilor: varice, tromboflebita, ulcer varicos de gamba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare