Boli

#sanatate inima #inima sanatoasa

10 sfaturi pentru o inima sanatoasa

De cele mai multe ori, atunci cand suntem tineri nu ne gandim indeajuns de mult la inima noastra, gandind ca a avea probleme de inima este caracteristic celor mai in varsta. Tocmai de aceea, pentru a preveni cele mai frecvente afectiuni ale inimii, dar si pentru a atrage atentia asupra inimii noastre, atat de importanta pentru buna functionare a organismului, am pregatit cateva sfaturi ce te vor ajuta sa ti-o protejezi. Sfaturi  importante pentru sanatatea inimii

Sanatatea inimii noastre depinde de foarte multe aspecte ale vietii de zi cu zi, de obiceiurile noastre alimentare sau chiar de viciile noastre, motiv pentru care este necesar sa acordam o atentie speciala acestui subiect si sa ne interesam in ce sens trebuie sa ne modificam comportamentul obisnuit, pentru a putea sa ne bucuram de o inima cat mai sanatoasa, pe termen lung.

1. Mentineti-va greutatea corporala. Persoanele cu probleme de greutate sau predispuse la obezitate prezinta de cele mai multe ori afectiuni ale inimii atunci cand nu au alti factori de risc in acest sens. Este important sa ne mentinem o greutate optima a corpului si sa tinem cont ca indicele masei corporale sa fie cuprins intre 18.5 şi 24.9, care corespunde unei greutati optime, normale si sanatoase. Si circumferinta abdominala trebuie sa se incadreze in niste parametri, in cazul barbatilor aceasta sa nu depaseasca 95 de cm, iar in cazul femeilor, 80 de cm. Inima va fi fortata sa lucreze mai mult din cauza excesului de grasime ce se poate depune pe arterele coronare sau cele care iriga creierul.

 2. Renuntati la fumat. Fumatul este unul dintre cei mai distructivi factori de risc cardiovascular. In acest sens, tigarile fumate provoaca o reactie inflamatorie ce determina depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange sau formarea de cheaguri de sange. In plus, acest obicei este in sinergie cu alte cauze ale bolilor cardiovasculare, cum ar fi colesterolul ridicat, glicemia crescuta, obezitatea si o varsta de peste 45 de ani. Trebuie sa retinem ca numai renuntarea completa la fumat ne poate ajuta cu adevarat sa diminuam riscul de a ne imbolnavi de inima si nu scaderea numarului de tigari fumate pe zi sau fumarea unora cu nivel de gudron mai scazut.

 3. Faceti miscare in mod regulat. Pe langa faptul ca activitatea sportiva are numeroase beneficii pentru sanatate, ea previne bolile si afectiunile cardiovasculare, imbunatatind valorile tensiunii arteriale, ale glicemiei si ale colesterolului, dand o stare de bine si reducand vizibil stresul. Astfel, sunt recomandate minimum 30 de minute pe zi de activitate fizica moderata, tinandu-ne astfel departe de sedentarism dar si de problemele de greutate care vor genera un risc marit pentru bolile de inima.

 4. Mancati sanatos. Este important sa avem obiceiuri alimentare sanatoase, bogate in nutrienti, pentru a evita bolile coronariene. Asta presupune atat sa mancam regulat, 3 mese pe zi, luate la ore fixe si nu foarte tarziu. O dieta dezechilibrata, lipsita de vitamine, minerale sau grasimi saturate va determina depunerea de colesterol in artere. Limitati consumul de alimente grase, mai ales cele de origine animala - este recomandata o cantitate de grasimi nesaturate de 70 grame pe zi. De asemenea, este bine sa evitam consumul de alcool, cafea, sare intrucat acestea pot duce la valori insemnate ale tensiunii arteriale, in vreme ce zaharul excesiv in alimentatie poate determina aparitia diabetului zaharat.

 5. Consumati fructe si legume proaspete la fiecare masa. Un aport ridicat de fibre in alimentatie este deosebit de relevant in lupta impotriva bolilor cardiovasculare si a aparitiei accidentului vascular. Fructele, legumele, cerealele integrale si leguminoasele contin cantitatea ideala de fibre pentru scaderea colesterolului LDL. De aceea, este indicat sa avem cat mai multe portii pe zi din aceste categorii de alimente.

 6. Consumati cat mai multa apa si bauturi neindulcite. Este de preferat sa evitam bauturile carbogazoase ce contin doar calorii goale, nenutritive alaturi de alte substante sintetice care dauneaza organismului. De asemenea, consumul excesiv de alcool trebuie evitat, intrucat in timp afecteaza inima. Recomandarea specialistilor este de a renunta la cafea si de a o inlocui cu ceai dar si de a consuma cat mai multa apa, minimum 5 pahare de apa pe zi, aceasta contribuind la diluarea sangelui, diminuandu-se riscul aparitiei cheagurilor de sange.

 7. Consumati grasimi sanatoase. Aportul de Omega-3 este deosebit de important pentru sanatatea inimii, contribuind la functionarea normala a acesteia. Acesta se gaseste in peste proaspat (indeosebi in somon, pastrav, ton alb, macrou), fructe de mare si alge marine si este recomandat sa consumam alimente ce-l contin de cel putin 2 ori pe saptamana.

 8. Monitorizati tensiunea arteriala la intervale regulate de timp. Daca aveti peste 45 de ani, tensiunea arteriala trebuie des verificata si mentinuta sub control. Valoarea normala a tensiunii arteriale la adulti este de 140/90mmHg si nu trebuie sa depaseasca acest prag. Aceasta practica ajuta la tinerea sub control a tensiunii si depistarii din timp a hipertensiunii pe care o putem trata si astfel evitam deteriorarea organelor esentiale din organism: inima, plamanii, rinichii, creierul.

9. Faceti analize regulat. Este necesar sa facem vizite la medicul de familie pentru consultul de rutina dar si sa ne verificam valorile colesterolului si sa le mentinem in limite normale (<200 mg/dl cel total, cel rau <100 mg/dl iar cel bun >50 mg/dl). Daca in familie aveti cazuri de infarct de miocard sau accident vascular la persoane sub 55 de ani, este necesar sa faceti investigatii pentru a putea preveni anumite afectiuni ale inimii ce pot fi ereditare.

 10. Tineti sub control glicemia. Este necesar sa monitorizam glicemia si sa o tinem sub control intrucat diabetul zaharat este unul dintre factorii cei mai frecventi si de temut in aparitia bolilor cardiovasculare. Complicatiile de tip cardiovascular sunt prezente la toti cei care au un diabet zaharat netratat sau tratat inadecvat. De aceea, este important sa ne ferim de diabet, evitand principalii factori ai acestuia, stilul de viata nesanatos si predispozitia catre obezitate. In aceeasi nota, trebuie sa ne pastram nivelul glicemiei <100 mg/dl si trigliceridele <150 mg/dl.

Recomandarea noastra: Naturalis CardioSuport

Naturalis CardioSuport este un excelent tonic cardiac, un supliment pentru inima care combina intr-o formula sinergica nutrienti esentiali si substante naturale care isi dovedesc efectele benefice asupra sistemului cardiovascular. Uleiul de peste din compozitie, bogat in Omega-3, sustine sanatatea inimii, iar resveratrolul este o substanta antioxidanta ce previne imbatranirea celulara. Impreuna cu coenzima Q10 si extractul de Polygonum cuspidatum, din resveratrol, sustine organismul in protejarea inimii impotriva actiunii nocive a colesterolului si a grasimilor.

Apeleaza la Naturalis CardioSuport pentru a-ti ajuta organismul sa mentina inima sanatoasa si pentru a te proteja impotriva factorilor de risc al bolilor cardiovasculare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare