Boli

#tantari #intepaturi de tantar #bere #grupa sanguina #diabet

10 motive pentru care esti intepat de tantari

Te-ai intrebat vreodata de ce tu esti mereu vanat de tantari in timp ce persoanele din jurul tau nu au nicio problema cu insectele?  Ei bine, studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca tantarii prefera sa suga doar sangele anumitor persoane. Afla care este motivul pentru care tantarii se tin ca scaiul dupa tine.


Femelele tantari sunt cele care inteapa si sug sangele oamenilor.  Acestea, spre deosebire de masculi, sunt inzestrate cu o trompa de care se folosesc ca sa isi umple abdomenul cu sange, pentru  a crea un suport biologic pentru oua.


Receptorii senzoriali  cu care tantarii sunt inzestrati, ii ajuta sa simta mirosul unui om de la aproximativ 50 de metri. Mai exact, insectele simt mirosul emanat de respiratia si transpiratia oamenilor.


Atunci cand un tantar musca, el injecteaza o cantitate mica de saliva pentru a subtia sangele, pentru ca acesta sa nu se blocheze pe trompa foarte ingusta.  Saliva tantarului contine anumite substante care ataca sistemul imunitar si provoaca reactiile alergice precum mancarimile, umflatura si roseata pielii.


Tantarii pot fi purtatori ai unor boli grave, uneori chiar mortale Printre acestea se numara malaria, encefalita, virusul Nilului de Vest, febra galbena sau febra Dengue.


Femelele tantar au in general anumite preferinte atunci cand vine vorba de sangele uman, motiv pentru care unele persoane sunt practic „hartuite” de aceste insecte, in timp ce altele scapa usor, cu doar cateva intepaturi intr-o vara.
Iata 10 motive pentru care esti muscat de tantari:


Ai grupa de sange 0


Cateva studii realizate de-a lungul timpului au scos la iveala faptul ca femelele tantar au o afinitate pentru grupa de sange 0. Acest lucru este cauzat de faptul ca persoanele care au aceasta grupa de sange emana un miros care ii atrage pe tantari mai mult decat orice.


Suferi de diabet


Nivelul ridicat de glucoza din sange este, de asemenea, un motiv pentru care tantarii se tin ca scaiul dupa tine.  Din pacate, nu te poti feri de ei decat prin asigurarea locuintei cu plase, utilizarea spray-urilor sau a pastilelor impotriva tantarilor.


Ai consumat bere


Daca ai consumat o cantitate ridicata de bere, iar temperatura corpului tau s-a ridicat chiar si cu foarte putin, atunci este foarte posibil sa fii o tinta pentru tantarii infometati. Insectele detecteaza foarte usor persoanele cu o temperatura mai ridicata a corpului si sunt atrase de mirosul berii.


Esti insarcinata


Femeile insarcinate sunt ca un magnet pentru tantari pentru ca ele emana mai mult dioxid de carbon (ceea ce le atrage pe insectele sugatoare de sange), dar si pentru ca temperatura din jurul burtii este cu aproximativ 1.26 de grade Celsius mai ridicata decat restul corpului datorita lichidului amniotic.


Transpiri abundent


Daca faci sport sau pur si simplu nu suporti caldura si transpiri rapid, este foarte posibil ca tantarii sa roiasca in jurul tau. Insectele sunt atrase de mirosul pe care transpiratia il emana, dar si de energia termica pe care corpul o are atunci cand ii este foarte cald.


Procesezi mai repede colesterolul


Potrivit specialistilor, se pare ca persoanele al caror metabolism proceseaza mai usor colesterolul sunt tinta sigura a tantarilor. Acest lucru nu are legatura cu nivelul de colesterol din organism, ci mai degraba cu capacitatea de a metaboliza acest produs.


Te dai cu parfumuri florale


Desi foarte multi oameni cred ca tantarii se hranesc cu sange, realitatea este de fapt ca acestia isi iau energia din nectarul florilor si al fructelor. Asadar, daca porti parfumuri florale sau fructate, tantarii se vor lipi ca un magnet de tine.


Porti haine inchise la culoare


In evolutia lor, tantarii au invatat sa atace animalele cu blana inchisa la culoare, iar o persoana care este imbracata in tesaturi negre, maron sau bleu-marin este mai predispusa la intepaturile de tantari. Daca vrei sa tii tantarii cat mai departe imbraca-te in alb, deoarece se pare ca aceasta este culoarea care le displace cel mai mult.


Stai afara pana tarziu


S-a dovedit stiintific faptul ca tantarii sunt mult mai activi seara, intre orele 19.00 si 24.00. Asadar, daca iti place sa stai seara afara, ia-ti cateva masuri de precautie. Foloseste un spray impotriva tantarilor, imbraca-te in haine deschise la culoare si stai departe de bere.


Locuiesti intr-o zona cu apa


Se stie ca tantarii si larvele lor stau in preajma lacurilor sau a zonelor cu apa in apropiere. Daca locuinta ta este aproape de o apa atunci trebuie sa iti iei masuri suplimentare de protectie impotriva tantarilor. 
 

Sursa foto : topnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului