Boli

#stres #copr #reactie stres

10 moduri ciudate in care reactioneaza corpul tau la stres

Pielea, unghiile, sistemul imunitar, dar si creierul sufera transformari atunci cand organismul este supus stresului.

Stresul este considerat, pe buna dreptate, vinovat pentru multe afectiuni. Daca nu le cauzeaza in mod direct, cu siguranta favorizeaza si chiar agraveaza simptomele. Astfel ca, pe fond de stres prelungit, organismul nostru sufera modificari.

1. Stresul scurtcircuiteaza creierul

Situatiile stresante, fie ca este vorba de indeplinirea unui deadline, fie ca este vorba de o perioada prelungita de nemultumiri puternice in viata, perturba echilibrul hormonal din corp. Stresul declanseaza secretii de adrenalina in valuri, dar si schimbari in secretia altor hormoni. In timp ce unii hormoni mentin creierul in alerta, altii pot sa intrerupta pentru o perioada foarte scurta circuitele neuronale responsabile cu gandirea analitica, cu capacitatea de organizare si planificare. Practic, fluctuatiile hormonale scurtcircuiteaza unele legaturi in creier. Rezultatul: iti gasesti mai greu cuvintele, ai momente de blocaj si de anxietate.

2. Ai nevoie la toaleta mai des

Stresul declanseaza o substanta prescurtata ca CRH (corticotropin releasing hormone), ce da peste cap functionarea intestinelor si a aparatului urinal. Din acest motiv, in momentele de stres maxim, adesea cele nepotrivite, "te trece" si simti nevoia sa te duci de urgenta la baie, chiar daca nu ai mare lucru de eliminat.

3. Apar iritatiile si alergiile

Secretia de cortizol, hormon principal al corticosuprarenalei, creste pe fond de stres. Iar un nivel crescut de cortizol determina glandele sebacee din piele sa secrete mai abundent, motiv pentru care persoanele stresate sufera adesea de acnee, de roseata, de eczeme pe piele.

4. Raceala nu dispare

Sistemul imunitar poate fi doborat pe fondul unei perioade prelungite de stres. Iar, la majoritatea persoanelor, acest lucru se manifesta printr-o raceala aparent prelungita, care nu trece. Nasul continua sa curga, tusea persista, iar durerile musculare revin periodic, indiferent cat de gros esti imbracat sau cate medicamente antiraceala ai ingerat. Motivul: stresul ti-a diminuat sistemul imunitar, motiv pentru care orice germen care, in mod normal, nu ridica probleme sanatatii, poate afecta organismul.

5. Se micsoreaza creierul

Nu-ti imagina ca creierul isi reduce dimensiunile in mod palpabil, insa nivelul de cortizol marit, dar si alte fluctuatii hormonale aparute pe fond de stres impiedica creierul sa produca sinapse noi, adica acele "legaturi" care permit celulelor neuronale sa comunice intre ele. Drept urmare, volumul materiei cenusii scade.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare