Boli

#retentia de apa #celulita #apa #greutate #sare #alimente diuretice

10 metode naturale pentru a preveni retentia de apa

Sa previi o eventuala problema de sanatate este mult mai usor decat sa o tratezi. Acelasi lucru este valabil si in cazul retentiei de apa din organism, care poate fi combatuta prin metode mai simple decat ai crede, foarte usor de urmat. Retentia de apa are la baza diverse cauze de la dereglari hormonale, pana la o alimentatie bogata in sare.

In principiu, corpul este format din aproximativ 70% din apa: 75% dintre tesuturile musculare contin apa si 50% din grasimile din corp contin de asemenea apa. De obicei, retentia de apa este rezultatul unei alimentatii dezechilibrate si a lipsei de miscare fizica. Totusi, anumite medicamente, hipotiroidia sau o functionare precara a rinichilor pot provoca aceasta tulburare de sanatate.

Retentia de apa din organism te poate face sa te simti balonat, inconfortabil. Aceasta afectiune se poate manifesta prin umflarea mainilor si a picioarelor si chiar a fetei. Pierderea apei in exces este prima etapa pentru a-ti ameliora aspectul fizic si implicit pentru a te simti mai bine.

Iata 10 metode naturale prin care poti preveni retentia de apa sau chiar trata aceasta tulburare:

1 Bea mai multa apa

Oricat de ironic ar parea, cu cat corpul tau consuma mai multa apa cu atat va scapa de ea mai usor. In momentul in care organismul nu primeste suficienta apa, instinctul de conservare il va face sa economiseasca o cantitate mai mare decat in mod normal, ceea ce poate conduce la un surplus de apa in organism.

Excesul de apa poate fi cauzat si de deshidratarea organismului, deoarece corpul incearca sa-si faca rezerve de apa. Astfel, mijlocul cel mai bun de a pierde apa retinuta in organism consta in a bea cat mai multa apa. Este indicat sa bei cel putin opt pahare de apa pe zi.

Ai grija insa sa nu bei o cantitate mare de apa intr-o perioada de timp scurta, deoarece organismul tau nu poate face fata, ci incearca sa bei o cantitate mai mica de lichid la intervale scurte.

2 Redu aportul de sare din alimentatie

Exista factori alimentari care contribuie la retentia fluidelor in organism: prea multa sare sau zahar, lipsa acizilor aminati sau a vitaminelor din familia B, o carenta de proteine etc. Excesul de sare in mod special duce la retinerea apei in organism.

Renuntarea la sare nu inseamna doar punerea solnitei deoparte, deoarece exista foarte multe alimente care contin o mare cantitate de sare, pe care ar trebui sa le eviti: alunele, muraturile, alimentele congelate, sosul de soia, conservele de legume, conservele de peste etc.

Renuntand la sare poti scapa de cateva kilograme in plus cauzate de retentia de apa. Pentru a inlocui sarea, apeleaza la diverse ierburi aromatice care dau un gust aparte mancarurilor.

3 Diminueaza aportul de zahar din alimentatie

La fel ca si sarea, consumul prea mare de zahar contribuie la retentia fluidelor in organism. Zaharul este cunoscut pentru ca provoaca un exces de apa in corp, deoarece favorizeaza cresterea nivelului de insulina, care la randul ei diminueaza capacitatea corpului de a se debarasa de sodiu (sare). Astfel, incearca sa eviti alimentele extrem de dulci cum sunt bomboanele, biscuitii, prajiturile si bauturile carbogazoase.

4 Mananca alimente care contin multa apa

Alimentele cu un continut mare de apa au un efect diuretic pronuntat ceea ce favorizeaza prevenirea retentiei de apa din corp. Exista foarte multe legume care, pe langa nutrientii esentiali organismului, dispun de un continut natural de apa. Iata cateva alimente foarte bogate in apa: rosiile, castravetii, morcovii, laptucile, varza, salata, pastaile etc.

5 Evita alcoolul

Chiar daca la prima impresie, alcoolul ar putea actiona precum un diuretic, in scurt timp acesta va provoca deshidratarea organismului ceea ce forteaza corpul sa retina apa in plus. Inlocuieste bauturile alcoolizate cu infuzii din plante medicinale , recunoscute pentru proprietatile lor diuretice sanatoase si naturale.

6 Practica un sport

Sportul este un alt mod excelent de a te debarasa de kilogramele in plus cauzate de apa in exces. Nu exista metoda mai rapida pentru a scapa corpul de excesul de apa, de sare si toxine in momentul in care transpiri abundent, in timpul unei sedinte intense de antrenament fizic (2-4 ori pe saptamana).

Exercitii precum joggingul, tenisul, inotul sau dansul ajuta corpul sa elimine excesul de apa, in special din zona picioarelor. Daca esti insarcinata si ai inceput sa retii apa in corp, intreaba medicul daca este indicat sa faci miscare fizica intensa.

7 Apeleaza la alimentele diuretice

Diureticele sunt adesea prescrise pentru a-i ajuta pe aceia care sufera de acumularea fluidelor in tesuturile corpului (formarea edemelor). Daca vrei insa o metoda naturala si fara riscuri pentru sanatate, pentru a pierde apa in exces, apeleaza la alimentele diuretice.

Exista un numar mare de alimente si ierburi care poseda proprietati diuretice: ceaiul verde, patrunjelul, cozile de cirese, cafeaua, otetul de mere, pepenele, strugurii etc. Usturoiul de asemenea este benefic pentru eliminarea retentiei de apa. Studii stiintifice au demonstrat ca usturoiul nu este doar un aliment diuretic natural, insa contribuie deopotriva la descompunerea grasimilor.

8 Mergi la sauna

A face sauna este un mod extrem de simplu de a transpira si de a elimina excesul de apa din corp. Sauna are avantajul de a elibera organismul de toxine si de a relaxa musculatura corpului. Sauna este considerata un tratrament de slabire foarte eficient, destinat in special persoanelor cu un surplus de greutate si retentie de apa.

9 Verifica medicamentele pe care le iei

Medicamente ca pastilele contraceptive si steroizii pot conduce la retentia apei in corp. Daca excesul de apa devine o problema, este recomandat sa vorbesti cu un medic pentru a reduce senzatia de balonare si umflare a stomacului. Daca este posibil, incearca sa te mentii la o greutate normala .

10 Consuma magneziu

Specialistii recomanda consumul a 200 mg de magneziu zilnic pentru a preveni retentia de apa, intalnita cu precadere la femei in perioada premenstruala. Pentru a mari doza de magneziu din alimentatie este bine sa inlocuiesti painea alba cu painea integrala, sa consumi cat mai des mango, alune, orez integral, fasole uscata, mazare, cacao, germeni de grau, soia, nuci, banane, migdale etc.

Pe langa prevenirea retentiei de apa in organism, cercetatorii au descoperit ca femeile supuse testului au trecut mai usor peste simptomele specifice sindromului premenstrual.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare