Blog de vedeta

#Navi anorexie #Navi dieta #Navi #blog de vedeta

NAVI: Nu sunt grasa, nici slaba... sunt asa cum sunt!

De cand ma stiu, am fost: pufoasa, cu niste kilograme-n plus, dolofana, mai plinuta, grasuta - mai nou si mai politically correct: curvy, plus-size. Oricum as pune aceste adjective in propozitie, tot suna nelalocul lor: Kilograme in plus fata DE CE, "mai" plinuta fata de cine? S-a teoretizat la nesfarsit chestiunea asta si, prin prisma carierei, am fost nevoita sa ii dau uneori o atentie nesanatoasa.

O talie mai subtire nu te face o persoana mai buna, nu te face mai charistmatic/a, nu schimba absolut NIMIC la tine decat marimea hainelor pe care le porti.

Mi-am luat foarte multi ani sa inteleg ca am perioade bune, in care mananc supersanatos si imi iau doza de miscare, ma mentin frumos in forma, si perioade in care programul si stress-ul ma "fura", mananc ce prind si sala de fitness nu e nicidecum prioritara fata de sala de repetitii.

Mi-a luat foarte mult timp sa accept ca sunt muzician si nu model - si, chiar daca as fi, nu as vrea sa fiu "plus size" sau "bigger size"
sau "other size", ci doar... asa cum sunt.

Adele, pe care - sa recunoastem - multe o admiram nu numai pentru voce si compozitii, dar si pentru tenacitatea de-a ramane ea insasi intr-o industrie de plastic, a declarat la un moment dat ca nu s-ar pune serios pe slabit decat daca greutatea i-ar afecta sanatatea sau viata sexuala, ceea ce mentiona ca nu e cazul.

Cati dintre noi, insa, nu facem o drama cand am pus putina sunculita, ajungand pana la "nu ma mai duc la piscina", "nu mai port decat negru" si o lista lunga de bucurii pe care ni le refuzam de teama sa nu fim judecati?... E atat de usor de spus, dar greu de digerat: ESTI ACEEASI PERSOANA, indiferent cat cantaresti. O talie mai subtire nu te face o persoana mai buna, nu te face mai charistmatic/a, nu schimba absolut NIMIC la tine decat marimea hainelor pe care le porti.

Partea cea mai trista din toata povestea cu kilogramele este ipocrizia oamenilor, pe care am simtit-o dureros pe pielea mea.

In copilarie, eram aproape supraponderala - nu atat cat sa sara BMI-ul de normal sau sa rup cantarul, dar suficient cat mama sa primeasca sfaturi de genul "nu ii mai dati atata de mancare si, mai ales, nu dulciuri!". Asta in conditiile in care, din motive pe care am sa vi le povestesc poate alta data, mancarea din casa era orice, numai suficienta nu. Rudele indepartate venite in vizita la oras ma trageau de obraji si radeau de gropitele mele, comparandu-ma cu tot felul de animalute pufoase si rotunde. Prietenele mamei mele imi ungeau painea cu strat dublu de gem si ma indopau cu biscuiti, laudandu-ma odraslelor lor ca "uite ce frumos mananca ea tot din farfurie", dupa care o luau pe mama deoparte sa-i explice ca sunt cam grasa.

Buuun... in clasa a VII-a, m-am apucat de muzica si am petrecut ore-n sir in fata oglinzii de pe hol, cantand cu deodorantul in mana si visandu-ma pe scene mari, in lumina reflectoarelor. Doar ca... era o diferenta majora intre mine si starurile pop din posterele care-mi decorau camera, iar burtica aceea din cauza careia nu puteam purta nicio bluzita cu buricul la vedere trebuia sa dispara. La 14 ani, am bifat primele concerte si prima intalnire cu anorexia. Am inceput sa mananc tot mai putin - spre deloc, si sa alerg cat mai mult. Culmea este ca, cu cat slabeam mai mult, cu atat mi se parea ca arat mai grasa, iar cand o vanzatoare mi-a spus ca nu are nicio pereche de blugi mai mica decat cea mai mica marime, care-mi era mare, i-am sugerat sa se duca naibii, cu magazinul ei de grase cu tot. In tot timpul asta, toata lumea din jur parea cumplit de ingrijorata ca "Doamneeee, nu mai mananca nimic copilul asta, uite ce-a slabit, o sa cada pe strada".

Greutatea mea a oscilat de-a lungul anilor, dupa cum spuneam, am un metabolism dificil, un stil de viata si-un program care sfideaza logica... dar, normal, imi doresc sa ma simt bine in pielea mea si sa fiu sanatoasa.

In 2011, aveam ceea ce numesc eu greutatea mea ideala, 53 de kilograme mentinuta cu grija si multe fructe, Pilates in fiecare zi, afara cu zaharul, alcoolul si majoritatea mancarurilor gatite. Nu erau putini oamenii care ma sfatuiau ca, de dragul carierei, sa mai slabesc un pic, ca-s cam plinuta! Iar mie mi se parea perfect natural si mai taiam din ratia de mancare, faceam ce faceam si scapam de cateva sute de grame inainte de fiecare concert sau filmare, dar acul cantarului se incapatana sa ramana aproape de 53.

Niste ani si niste kilograme mai tarziu, imi dau seama ca nu greutatea face si desface o cariera, o stare, o viata. Uitandu-ma in urma, realizez ca oamenii care m-au apreciat si m-au iubit au facut-o indiferent in ce marime de blugi incapeam sau cat de mica paream intr-o imbratisare. Designerii cu care am colaborat mi-au spus adesea ca hainele stau "intr-un mare fel pe mine", riggerii au fost placut impresionati de cum se asaza sfoara pe formele mele. Omul pe care-l iubesc ma priveste cu ochi mari si limpezi si simt ca fiecare centimetru de piele, fiecare gram din fiinta mea sunt iubite inapoi cu o tandrete nesfarsita, chiar daca incap in camasute S sau nu. Vocea mea suna bine si la 53 de kilograme, si la mai mult, si la mai putin. Normal, sunt haine in care am sa arat mai bine la o greutate mai mica, dar... asta e cantitate neglijabila.

E prima oara cand imi doresc sa mai slabesc un pic din motive sanatoase, reale, frumoase. Ca sa am niste forme mai armonioase, dar forme. Ca sa am grija de sanatatea mea, de muschi, de energie, de metabolismul meu "naravas" si sa ma simt mai mult lebada decat pui de vultur infoiat in pene. Oricat as slabi, tot voi fi un pic... nu-stiu-cum pentru anumiti oameni din industrie. Noroc ca pentru mine, pentru oglinda si sufletul meu, pentru oamenii care conteaza, nu-s nici prea grasa, nici prea slaba. Sunt doar asa cum sunt.

Mai multe despre Navi: www.navisongs.com si www.facebook.com/navisongs
Booking: 0766 731 163 (Marian Nica)  / contact@navisongs.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare