Bebelusi

# trusou bebelus #bebelus #trusou

Trusoul de botez. Ce este si ce contine?

Botezul, dincolo de ceea ce vedem cu ochiul liber, este o ceremonie sacra, care are foarte multe simboluri, reprezentate prin ceremonia botezului, dar si a lucrurilor care trebuie duse la Biserica, pentru a se folosi in timpul slujbei.

Botezul, reprezinta faptul ca noul nascut, venit pe lume, devine un membru al lui Hristos, iar prin taina Botezului acesta primeste binecuvantarea de a incepe o viata noua, aici pe pamant, dar se si purifica.

Tainele Bisericii, ascund o simbolistica impresionanta, astfel ca fiecare obiect, reprezinta ceva. De la Cristenlinta, la apa, lumanari, carsma, toate simbolizeaza, taine puternice, mai presus decat simple gesturi.

De aceea, la Botez, nasii cumpara, acele obiecte necesare, pe care preotul le va folosi in timpul ceremoniei.

Ce este trusoul de botez?

Trusoul de botez este un set, care cuprinde o mare parte din obiectele de care este nevoie pentru ceremonia Botezului. Gasesti Trusouri Botez pe CelMic.ro, unde vei avea in acelasi set, o mare parte din obiectele necesare pentru Slujba.

Ce contine un trusou de botez?

Trusoul de botez contine:

1.      Sticluta pentru mir;

2.      Sapun pentru spalarea mainilor preotului inainte de botez;

3.      Prosop pentru preot;

4.      Pana pentru mir;

5.      Crasma sau fasa alba;

6.      Prosop cu capison pentru bebelus;

 

Semnificatia obiectelor din trusou

Panza alba in care bebelusului este scos din apa semnifica invierea, Lumina, purificarea de pacat si virtutea la care este chemata orice fiinta umana.

Crasma este simbolul vesmantului de lumina primit de la Duhul Sfant.

Uleiul sau mirul reprezinta conexiunea cu Duhul Sfant si intarirea credintei. Mirungerea care se face cu mirul sau uleiul sfintit, are ca si simbolistica, faptul ca, toti cei care sunt alesi de Dumnezu, trec prin acest proces al mirungerii. Deci copilasul este ales de Dumnezeu.

Apa din cristelnita cu care este spalat noul nascut  dar si apa cu care se spala preotul pe maini simbolizeaza curatarea de pacat si puritatea, iar cristelnita in care bebelusul este scufundat este un simbol al apei Iordanului in care Hristos a fost botezat dar si mormantul sau, din care a inviat.

Culoarea alba a panzei si a prosopului reprezinta curatarea si virtutea, dar si faptul ca cel mic este in conexiune cu Duhul Sfant, cu Hristos. El a fost curatat de pacatul stramosesc si este un membru al bisericii.

Dupa ceremonia botezului, bebelusul se imbraca cu haine noi, si nu cu cele cu care a venit la Biserica, pentru ca acest Botezul simbolizeaza si intrarea intr-o lume noua, iar aceasta intrare nu poate fi facuta oricum, ci pregatit, curat si frumos imbracat.

Fetitele se imbraca in rochite ia baietii in costum, care reprezinta o sarbatoare a acestui nou inceput.

Hainele pentru botez, sunt de regula, achizitionare de catre nasi, pentru ca dupa acea parte a slujbei, in care preotul alunga spiritele rele de la bebelus, nasa il dezbraca complet pe cel mic, ceea ce semnifica dezbracarea de omul vechi si renasterea, imbracarea cu haine nou sau transformarea acestuia in omul pur si credincios.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului