Bebelusi

#probleme bebelusi #ingrijire bebelusi #bebelusi

Primele luni de viata ale bebelusului. Ce probleme de sanatate pot aparea si ce trebuie sa faci?

Anumite afectiuni apar frecvent in primele luni de viata ale bebelusului. Acestea nu reprezinta probleme grave de sanatate si se pot trata usor. Este important ca parintii sa le cunoasca si sa stie sa le deosebeasca de alte situatii mai grave. Afla, din acest articol, cele mai frecvente probleme ce se pot intalni in primele luni de viata ale bebelusului si cum pot fi ele rezolvate.

 

Crampele abdominale si scaunele moi

Scaunele bebelusului vor trece prin multe stadii, forme si culori. Observa aceste schimbari si tine cont de ele, pentru ca iti pot da informatii despre sanatatea celui mic. Pana la diversificare, atunci cand micutul va manca si alimente solide, scaunele vor fi moi. In cazul copiilor alaptati, scaunele au culoarea mustarului. Bebelusii care sunt hraniti cu formula de lapte au scaune mai inchise la culoare si mai tari decat cei care sunt alaptati exclusiv. 

In acest stadiu, scaunele tari sau foarte uscate pot fi semn de deshidratare. In acelasi timp, pentru ca scaunele moi sunt obisnuite, poate fi greu sa le deosebesti de diaree. Un indiciu poate fi frecventa scaunelor si aparitia febrei. 

Buricul bebelusului

Dupa nastere, cordonul ombilical, prin care bebelusul primea oxigen si nutrienti, este taiat. Partea care ramane se usuca si cade in aproximativ doua saptamani, formand buricul. Pentru a te asigura ca aceasta zona nu se infecteaza, las-o expusa la aer, cat mai mult posibil. Curata zona cu o carpa din bumbac sau cu un servetel pentru bebelusi. Daca observi roseata sau puroi, anunta imediat medicul pediatru.

Colicile

Sunt perioade in care bebelusul este foarte agitat si plange continuu. De obicei, acest disconfort este asociat colicilor, dureri care apar pentru ca sistemul digestiv al copilului se acomodeaza cu noul regim alimentar. Pentru ca aceste dureri persista uneori si ore intregi, e bine sa stii cum scapam de colici. Printre remediile cele mai eficiente se numara leganatul in plan orizontal sau plimbarile in carucior. Masajul circular al burticii ajuta, de asemenea, iar unele mame folosesc o patura sau o carpa calda pe care o asaza pe abdomenul micutului. In general, colicile dispar dupa 3-4 luni, asa ca inarmeaza-te cu rabdare.

Iritatii din cauza scutecelor

Pielea din zona inghinala si funduletul nou-nascutului se pot irita din cauza contactului permanent cu scutecele si materiile fecale. Pentru a evita aparitia iritatiilor poti:

  • Sa schimbi cat mai des scutecele 
  • Sa speli zona, cu apa calduta si sapun delicat, dupa fiecare eliminare a scaunului.
  • Sa lasi zona expusa la aer pentru o perioada mai indelungata. Poti face asta daca folosesti un prosop absorbant in locul scutecului, atunci cand il pui pe cel mic la somn.

Aparitia dintilor

Dintii bebelusilor incep sa apara in jurul varstei de sase luni. De obicei, primii apar incisivii. Pentru ca trebuie sa strapunga gingiile, acestia provoaca disconfort copiilor care devin iritati, agitati si, uneori, nu dorm. Se poate sa isi piarda pofta de mancare si sa saliveze mai mult, in aceasta perioada. Un remediu pentru calmarea durerilor micutului este masajul bland al gingiilor.

Daca simptomele persista mai mult de cateva zile, apeleaza la un pediatru, pentru un consult de specialitate.

Sursa foto: Nestle Corp

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in