Cercetarile efectuate de istoricii specializati in studiu popoarelor antice spun ca au fost pastrate peste 1100 de nume personale dacice si 900 de denumiri de localitati din surse antice. Multe dintre denumiri au fost gasite pe inscriptii aflate pe fragmente de ceramica si pe bucati de piatra descoperite in fostele teritorii ale Imperiului Roman.
Cel mai vechi nume al unui rege din Dacia, Charnabon, a fost mentionat de dramaturgul atenian Sofocle (497 – 405 i.Hr.), intr-un fragment pastrat din tragedia Triptoleum:
„Charnabon, care in timpurile de fata domneste peste geti”.
In cazul zeitatilor dacilor, cea mai des mentionata de catre autorii antici a fost Zamolxis. El ar fi fost sclavul lui Pitagora si ar fi deprins de la acesta unele cunostinte astronomice, iar o alta parte ar fi deprins-o de la egipteni, caci cutreierarile sale l-ar fi dus pana acolo”.
Potrivit istoricului Ion Horatiu Crisan, un nume comun intalnit la geti, mentionat in operele antichitatii grecesti si latine, era Daos (Davos sau Davus).
Numele daco-romane descifrate de pe cioburi
Multe dintre numele daco-romane au fost descifrate de pe ostraka (cioburi) si fac referire la numele unor soldati recrutati in garnizoanele si legiunile romane de pe intreg teritoriul fostului Imperiu Roman. Astfel de inscriptii s-au gasit in urma sapaturilor arheologice din estul Egiptului, dar si in siturile romane din Britania. Exemple: Avizina, Bastiza, Biciclis, Blegissa, Blaesus, Blaikisa, , Dablosa, Dadas, Dadazi, Daizus, Damanais, Dardanos, Dardiolai, Decibalus, Denzibalos, Dekinais, Dida, Didas, Diegis, Diengis, Dieri, Diernais, Diourdanos, Diurpaneus, Dourpokis, Dotos, Dotouzi, Drilgisa, Kaigiza, Komakiza, Komozoi, Mucapor, Mucatra, Natoporus, Oroles, Petipor, Pouridour, Rescuturme, Rigozus, Rolouzis, Scorylo, Thiamarkos, Thiaper, Tiati, Tiatitis, Tsinna, Zinnas, Sinna, Vezina, Zia, Zyraxes.