A sosit momentul! Dupa 6 luni, bebelusul va incepe o noua etapa in dieta sa pentru a completa laptele matern cu alimente noi. Apar atat de multe intrebari. Printre acestea, ce alimente ar trebui si care nu ar trebui sa fie introduse in alimentatie?
Multe dintre aceste informatii se bazeaza pe mituri despre alimentatia complementara - daca o faci gresit, bebelusul sufera consecintele! De aceea, in acest articol vei vedea cateva mituri comune privind alimentatia complementara: ce este adevarat si ce nu este.
De ce apar miturile si care sunt riscurile?
Alimentatia complementara este neintemeiata atat de credintele populare, practicile culturale si practicile invechite, cat si de raspandirea dezinformarii prin canale nesigure. In final, noua alimentatie a bebelusului este distorsionata si sanatatea acestuia este pusa in pericol. In acest context, si dupa cum avertizeaza un articol publicat in revista Infant Nutritional Physiological Phenomena, comunitatea medicala este din ce in ce mai preocupata de mituri deoarece acestea pot avea un impact asupra raspandirii bolilor netransmisibile. De exemplu, excesul de greutate, diabetul, boala celiaca, alergiile, printre altele.
Mituri comune despre alimentatia complementara a bebelusilor
1. Bebelusii ar trebui sa inceapa alimentatia complementara inainte de varsta de 4 luni
Nu este adevarat! Dupa cum se mentioneaza intr-un articol publicat in revista Frontiers in Paediatrics, majoritatea organismelor de sanatate pediatrica sunt de acord ca varsta ideala pentru introducerea de noi alimente bebelusilor este de 6 luni. Altele mentioneaza chiar 4 luni, dar nu mai devreme.
2. Alimentele solide ajuta bebelusii sa doarma mai bine
Nu este asa! Somnul unui bebelus este influentat de factori care nu au nimic de-a face cu alimentele complementare. Un studiu afirma ca reglarea ciclului de somn progreseaza in mod natural odata cu varsta bebelusului. Pana la 6 luni, majoritatea bebelusilor sunt capabili sa doarma toata noaptea.
3. Alimentele trebuie sa fie introduse intr-o anumita ordine
Acest lucru nu este adevarat! Inainte se credea ca trebuie sa existe o anumita ordine. De exemplu, mai intai cerealele, apoi fructele, apoi legumele. Dar, Academia Americana de Pediatrie spune ca nu exista dovezi ca daca le dai mai intai fructe, vor respinge legumele pentru ca nu le place gustul. Prin urmare, se recomanda introducerea alimentelor preferate de familie, atat timp cat acestea sunt indicate ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate pentru copil, precum si supravegheate de pediatru si nutritionist.
4. Evitati alimentele alergene pana dupa primul an de viata
Opusul este adevarat! Un studiu afirma ca expunerea timpurie si regulata la alimente alergene, cum ar fi arahidele, poate reduce alergiile la copiii predispusi la alergii. Deci, opusul este adevarat, nu exista dovezi care sa sustina ca introducerea tarzie a unor alimente precum pestele, ouale sau chiar alunele intarzie aparitia alergiilor.
5. Bebelusii trebuie sa termine toata mancarea servita
Gresit! Exista ceva de luat in considerare atunci cand vine vorba de cantitatea de mancare. Acesta nu este altul decat capacitatea lor gastrica. Un alt studiu arata ca, capacitatea gastrica a unui bebelus la nastere este de doar 20 de mililitri. De acolo, aceasta creste odata cu cresterea, ajungand la 150 pana la 170 ml pana la varsta de 6 luni.
6. Nu da lapte de vaca in primul an de viata
Acest lucru este adevarat! Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) reitereaza ca laptele de vaca nu trebuie administrat sugarilor ca supliment inainte de varsta de un an. Valorile proteinelor si mineralelor din laptele de vaca depasesc capacitatea renala a bebelusului. Este necesar sa se astepte dupa 12 luni pentru ca rinichii copilului sa se maturizeze.
7. Adauga sare sau zahar la alimentele pentru bebelusi pentru a le da aroma
Nu! In alimentatia complementara, alimentele trebuie administrate intr-un mod natural, astfel incat bebelusul sa poata percepe noile arome si sa isi dezvolte preferintele. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu se foloseasca sare pana dupa varsta de 2 ani. Acest lucru se datoreaza maturitatii renale scazute a bebelusului.
8. Atentie la consistenta! Se poate sufoca
Adevarat. Desi exista o noua abordare a alimentatiei sugarilor cunoscuta sub numele de baby led weaning (BLW), in care alimentele sunt introduse in forma solida, este esential ca parintii sa monitorizeze indeaproape din cauza riscului de sufocare.