Bebelusi

# primii pasi #bebelus #premergator

Cum sa-ti stimulezi bebelusul sa mearga singur

Copiii fac primii pasi intre 10 si 18 luni. In medie, cam jumatate dintre ei reusesc sa faca primii pasi singuri pana la prima lor aniversare. Insa, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Micutii progreseaza in etape si isi folosesc experienta acumulata pentru a evolua. Inainte de a merge singur, sunt mai multi pasi specifici de parcurs care il vor ajuta sa treaca in urmatoarea etapa.

 

Ce abilitati trebuie sa aiba copilul inainte de a merge

Dorinta de a explora il determina pe cel mic sa faca primii pasi si sa-si dezvolte musculatura, deci evita sa il lasi prea mult timp in tarcul de joaca sau in scaun. Mersul depinde de motricitatea grosiera, prin urmare copilul trebuie sa-si fi dezvoltat deja muschii ce sustin si permit miscarile gatului, umerilor, spatelui si membrelor. De asemenea, creierul sau trebuie sa fie intr-un anumit stadiu de dezvoltare, respectiv sa poata trimite mesajele corespunzatoare catre muschi. Asadar, inainte de a merge, copilul trebuie sa poata sa-si controleze miscarile capului (in jurul varstei de 4-5 luni), sa stea in sezut singur pentru perioade scurte (in jur de 6 pana la 8 luni), sa se ridice si sa stea in picioare singur cateva secunde (in jur de 9 pana la 11 luni). Este mai bine daca micutul s-a tarat si a mers in patru labe inainte de a se ridica in picioare, dar unii bebelusi trec peste aceste doua etape esentiale in dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere.

Cum stimulezi bebelusul sa mearga

In aceasta etapa de dezvoltare trebuie sa fii permanent langa copilul tau, sa il incurajezi si sa il stimulezi. Iata ce poti face: 

  • Foloseste un premergator. Acest dispozitiv este util in jurul varstei de 8 luni, atunci cand bebelusul sta bine in picioare si musculatura ii permite sa le impinga pentru a se deplasa. Premergatorul este un instrument minunat pentru cei mici pentru a explora si a fi independenti. Insa, acesta trebuie sa fie folosit pe perioade limitate in timpul zilei. De asemenea, scaunul acestuia trebuie sa fie reglat corespunzator, la o inaltime care sa ii permita ca degetele de la picioare sa atinga solul si care sa previna riscurile posibile de a cadea.
  • In aceasta perioada, bebelusul trebuie sa fie monitorizat permanent, pentru a evita accidentele. Aici ai doua solutii: fie iti lasi locuinta asa cum este, dar il supraveghezi permanent si punctezi printr-un „nu” sau „stop” ferm explorarile interzise, fie elimini toate lucrurile periculoase si il lasi sa se miste dupa bunul plac.
  • Mersul descult permite muschilor mici din picior sa se dezvolte. De asemenea, ii permite celui mic sa experimenteze senzatia solului de sub picioare. Prin urmare, nu este necesar ca un bebelus sa poarte pantofi in casa atunci cand invata sa mearga.
  • Dupa ce a inceput sa mearga sprijinindu-se de mobila, stimuleaza-l mergand alaturi de el in timp ce il tii de o mana. Multi copii pot face cativa pasi atunci cand sunt tinuti de una sau de ambele maini sau atunci cand imping o jucarie, cu sau fara roti. Trebuie sa fii atenta, caci daca jucaria se rostogoleste prea repede, copilul se poate speria. In schimb, poate prefera un obiect fara roti, cum ar fi un cos de rufe rasturnat.
  • Dupa ce bebelusul reuseste sa se ridice fara sprijin, ambele maini ii sunt libere, ceea ce ii ofera posibilitati noi de explorare. Acesta este momentul in care trebuie sa iti reevaluezi locuinta din punct de vedere al nivelului de siguranta, pentru a evita accidentele. După ce bebelusul tau se ridica si merge singur, stai la cativa pasi distanta de el pentru a-l incuraja sa mearga spre tine.
  • In aceasta etapa, copilul va cadea frecvent. Atunci cand se intampla, nu exagera. Daca plange, linisteste-l cu blandete. Incurajeaza-l sa se ridice si sa mearga din nou. Evita sa spui frecvent „Stai/ Stop!”, „Vei cadea!” sau „Nu!”, deoarece prea multe avertismente de acest tip i-ar putea incetini invatarea sau ii pot crea frici inutile.

Nu forta bebelusul sa mearga, el o va face atunci cand va fi pregatit mintal si fizic. Este important sa retii ca dobandirea abilitatilor motorii poate varia de la copil la copil, iar varstele prezentate aici sunt niste medii. Totusi, daca ai nelamuriri sau daca cel mic a implinit 19 luni si inca nu se deplaseaza singur, consulta pediatrul copilului sau un ortoped, pentru ca numai un specialist este in masura sa evalueze dezvoltarea lui.

Sursa foto: Pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului