Bebelusi

# trusou bebelus # botez bebelus #bebelus

Ce trebuie sa stii daca vei fi nasa de botez?

Sansa de a fi nasa unui copil este o ocazie pe care nu o poti refuza. Daca parintii unui copil te-au rugat sa le botezi bebelusul, ar trebui sa privesti acest lucru cu multa bucurie, chiar daca ai emotii. Sa fii nasa unui copil nu este un lucru greu, insa, sunt cateva detalii pe care ar trebui sa le stii dinainte despre organizarea unui botez.

Va trebui sa cumperi lumanarea pentru botez

Daca urmeaza sa fii nasa de botez, va trebui sa cumperi lumanarea pentru cel mic. Acum exista o multime de tipuri de lumanari pentru botez, unele dintre ele fiind chiar personalizate, insa, cel mai important aspect este culoarea fundei. Pentru baietel, va trebui sa alegi o funda albastra sau alba, iar daca vei boteza o fetita, vei alege o funda roz sau rosie.

Conform traditiei ortodoxe, lumanarea ar trebui sa fie impodobita cu flori de crin si frunze de feriga. Crinul este considerat de credinciosi ca fiind floarea Maicii Domnului. In schimb, feriga se leaga de lumanarea de botez, pentru ca pruncul sa aiba spor in viata si sa fie sanatos precum un brad.

Cauta o panza alba mare pentru botez

Pe langa lumanare, la botez vei avea nevoie si de o panza mare alba, necusuta si nefinisata, in care vei infasa copilul, dupa ce preotul il va scoate din cazanul cu apa sfintita. De obicei, nasele pot aduce la botez o panza alba simpla, insa, exista si firme care se ocupa cu personalizarea acestora, si pot imprima pe material numele bebelusului sau un anumit mesaj.

De asemenea, va trebui sa iei si un cordon de lungime medie, cu care sa legi panza respectiva. Traditia spune ca daca acel cordon este prea lung, copilul se casatoreste prea tarziu, iar daca este prea scurt, se casatoreste prea devreme.

Alege un trusou pentru bebelus

Ca viitoare nasa va trebui sa te ocupi si de alegerea vestimentatiei pentru cel mic – de la scutece, la hainute si incaltaminte. De exemplu, poti alege pentru cel mic trusouri pentru botez de la monbebe.ro, unde vei gasi o multime de modele adorabile, de la rochite pana la costumase elegante. Iar pe langa vestimentatie, va trebui sa cumperi si prosopul si sapunul pe care preotul le va folosi inainte de a boteza copilul. Tot la biserica, nasa trebuie sa aduca ulei si vin care vor fi folosite pentru impartasanie si mirungere, dar si o sticluta pentru mir.

Vei organiza totul la biserica

Nasii se ocupa de organizarea botezului la biserica. Acestia au obligatia de a discuta cu preotul pentru a programa botezul, si tot ei vor plati totul la biserica. De asemenea, nasa poate alege si aranjamentele florale pentru cristelnita in care va fi botezat copilul.

Ce trebuie sa faca nasa in timpul botezului

Conform traditiilor, nasa trebuie sa sarute copilul inainte de botez, pentru ca bebelusul sa aiba gropite. Iar dupa botez, nasa trebuie sa ii puna copilului o cruciulita de argint la gat, dupa care il va infasa in hainele cele noi. Copilul este adus acasa in bratele nasei, iar aceasta i-l ofera inapoi mamei, intinzand bratele peste pragul usii si repetand de trei ori: „Ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”.

De asemenea, nasii trebuie sa ii ofere copilului un dar, iar de obicei acesta este unul in bani. Insa, acestia pot opta si pentru un altfel de cadou, cum ar fi o pereche de cercei, o jucarie sau o cutie de amintiri.

Care sunt traditiile de dupa botez

Dupa savarsirea botezului, nasii trebuie sa participe a doua zi, la imbaierea celui mic. In timp ce copilul este imbaiat, lumanarea de botez trebuie sa ramana aprinsa, iar la sfarsit, aceasta se stinge, fie de tavan, fie de tocul usii. La final, lumanarea se despodobeste de toate elementele decorative si se pastreaza ca amintire. De asemenea, in timpul baii, nasa poate sa puna in apa cateva flori, pentru ca cel mic sa aiba parte de frumusete, bani si boabe de orez, pentru bogatie, apa sfintita, pentru curatenia spirituala si un ou, pentru sanatate.

Dupa baie, nasa trebuie sa il strige pe nume pe cel mic si sa il unga cu mir la incheieturi si pe frunte. Iar apa ramasa in cadita va fi turnata apoi la radacina unui copac.

Asadar, acestea sunt traditiile si obiceiurile pe care orice viitoare nasa trebuie sa le respecte. Insa, pe langa aceste lucruri, o nasa va trebui sa fie responsabila si dedicata, si sa fie mereu alaturi de copilul pe care l-a botezat.

Foto: https://unsplash.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in