Bebelusi

#primii pantofi #pantofi copii #pantofi

Cand sa cumperi primii pantofi pentru un copil

Unii pediatri si ortopezi cred ca, pana ce copilul nu face primii pasi, nu are nevoie urgenta de ghetute. Altii sustin ca primii pantofi pentru bebelusi sunt necesari chiar in momentul in care copilul incepe sa se ridice. In general, parerile sunt impartite, astfel incat sa poti cumpara copilului tau primii pantofi oricand doresti, dar nu mai tarziu de momentul in care baietelul sau fetita ta, incearca in mod activ sa se deplaseze prin casa.

Cum ar trebui sa fie primii pantofi pentru copii

Este de preferat sa lasati copilul sa mearga cat mai mult descult pentru ca acesta sa deprinda miscarile specifice mersului.

Forma pantofilor ramane la decizia ta. Botosei, pantofiori, ghetute, modelul primului pantof depinde de vremea de afara si de zona in care urmeaza sa mergi cu copilul. Insa, cerintele pentru calitatea incaltamintei pentru copii trebuie sa fie stricta, indiferent de gama de modele si de politica preturilor. Este important sa alegem un model care respecta forma anatomica a piciorului si care nu afecteaza mersul.

Incaltamintea trebuie sa mimeze mersul descult si sa aiba doua caracteristici: sa fie cu usoara si cu talpa flexibila. Incaltamintea nu trebuie sa „tina glezna” sau sa fie rigida pentru ca in acest fel musculatura nu se dezvolta, iar piciorului nu ar putea sa ruleze si sa formeze scobitura in talpa.

Pantofii pentru copii pot fi cumparati "pentru crestere", dar este categoric interzis sa fie purtati inainte de timp. Piciorul bebelusului  nu ar trebui sa fie incaltat cu sosete tip barca, asa cum poarta copiii mai mari, pentru ca piciorul bebelusului este in crestere si trebuie sa se dezvolte in mod corespunzator. Din acest motiv, este necesar ca in interiorul incaltamintei, copilul sa aiba posibilitatea de a-si misca liber degetele.

Are copilul tau nevoie de pantofi ortopedici?

In zilele noastre, poti auzi adesea mamele tinere, spunand ca au cumparat o pereche de incaltaminte ortopedica speciala pentru copil - pentru a impiedica platfusul piciorului, astfel incat piciorul sa se dezvolte corect. De fapt, aceasta este o afirmatie absurda. Orice practician va confirma ca pantofii ortopedici sunt numai pentru copiii cu probleme la picioare, nu pentru cei sanatosi. Pantofii ortopedici pe care ii cumpara mamele de fapt, sunt in majoritatea cazurilor, cele mai comune tipuri de incaltaminte pentru copii care indeplinesc toate cerintele, si anume, piele naturala, barete largi, glezna libera si talpa flexibila.

Cum sa alegi primii pantofi pentru un copil

Achizitionarea incaltamintei pentru copii, in special pentru primii pasi, poate fi facuta chiar si din magazinele online, numai dupa ce ai masurat corect toate dimensiunile. Nu este neaparat necesar sa cumperi incaltamintea pentru copiii mici,  in prezenta copilului, deoarece el nu poate inca sa aprecieze nici confortul incaltamintei, nici marimea ei, de aceea prezenta lui in timpul achizitiei nu este deloc necesara.

Masoara piciorul copilului pe un carton gros si apoi taie de jur imprejur conturul. Masoara apoi sablonul cu un cm, si astfel vei putea alege pantofii mult mai eficient. Selecteaza  acele modele care ti-au placut ca si design, apoi verifica caracteristicile descrise mai sus, pentru conformitate. Folosind dimensiunea sablonului de carton, selecteaza dimensiunea dorita.

De cate perechi de pantofi are nevoie de un copil?

Pentru o plimbare pe strada, o pereche de pantofi este suficienta pentru un copil care tocmai a inceput sa mearga. Potrivit conditiilor climatice, pot fi sandale, pantofi sport, adidasi, mocasini, balerini, ghetute, cizmulite etc. Dar, in afara de mersul pe strada, copilul se poate incalta si prin cu cipici sau botosei din piele naturala, moale, fara intarituri.

Poti sa alegi corect pantofi, pentru ca micutii sa nu dezvolte platfus?

Cand medicii declara unui parinte ca micutul lor dezvolta picioare plate, 95% din ei iau vina asupra lor si multe sondaje medicale arata ca majoritatea parintilor cred ca picioarele plate apar pe fondul purtarii pantofilor neadecvati. De fapt, nu este asa.  

Cateva cuvinte despre platfus

Toti nou-nascutii au talpile perfect  plate, ele reprezentand un esantion de picior ideal. Insa, in timp, picioarele bebelusului incep sa formeze un anumit arc (asa-numitul arc al piciorului), si acesta se formeaza in special, cand  activitatea bebelusului este destul de intensa, atunci cand face primii pasi. Acest arc al talpii picioarelor, este deosebit de important, deoarece ajuta la sarituri, la alergari, la urcatul pe inaltime,  protejand articulatiile coloanei vertebrale, pelvisului si genunchiului. Arcul corect al piciorului se formeaza sub influenta unui anumit grup de muschi, care se contracta natural cand umbli pe o suprafata neuniforma - pamant, iarba, nisip etc. Imaginea de picior plat dispare in jurul varstei de 5-6 ani. Pana tunci platfusul nu se diagnosticheaza si nu trebuie tratat preventiv.

Abaterea de la norma, este considerata nu doar pentru piciorul cu platfus, ci si pentru piciorul cu un arc prea ridicat.

In ciuda parerii generale, talonetele sunt inutile si pot chiar dauna in multe privinte.

Calitatea incaltamintei pentru copii - si mai ales incaltamintea "pentru primii pasi" - nu depinde in niciun fel de costul sau, de frumusetea exterioara sau de popularitatea marcii. Din pacate, uneori, chiar cele mai renumite branduri, produc cele mai ineficiente tipuri de incaltaminte, in ceea ce priveste sanatatea piciorului copilului.

Sursa foto: giraffe-shoes.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in