Bebelusi

#riscuri prematuri #copii prematuri #pierdere vedere #prematuri #rinoplastie

50% dintre prematuri pot dezvolta retinopatie riscand sa-si piarda vederea

Aproximativ 50% dintre copiii care se nasc prematur, la o varsta gestationala mai mica sau egala cu 32 de saptamani, vor dezvolta, in evolutie, o forma de retinopatie de gravitate diferita. Dintre acestia, aproximativ 5% vor face o forma grava de retinopatie a prematuritatii, cu evolutie naturala spre dezlipire de retina si deteriorarea vederii, arata studiile (CRYOROP si ETROP). In urma solicitarii primite de la medici, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda din Iasi cu un laser in valoare de aproximativ 28.000 euro, indispensabil in tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie. Retinopatia de prematuritate reprezinta principala cauza de orbire la copil.

 

Numai in 2022, dintre cei 5.513 veniti pe lume la spitalul Cuza Voda din Iasi, 575 au fost nascuti prematur.

„La maternitatea din Iasi vin aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensiva. Multe ajung prin transfer de la maternitati insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afectiuni complexe. In decursul anilor, Salvati Copiii a facut dotari importante pentru Sectia de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Organizatia a adus aparatura de ultima generatie, menita sa ajute medicii in lupta de salvare a celor mici. Ansamblul laser primit este necesar pentru tratamentul si examinarea oftalmologica in cursul Screening-ului pentru depistarea Retinopatiei de Prematuritate la nou-nascutii cu risc.”, declara dr. Anca Bivoleanu, purtator de cuvant al Maternitatii „Cuza Voda” Iasi.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a mai dotat Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda din Iasi cu doua ventilatoare, un aparat de preparare a alimentatiei Medimix cu 6 canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, in valoare totala de aproape 150.000 euro.

In regiunea Nord-Est, potrivit datelor definitive, rata mortalitatii infantile s-a situat in trei judete peste media nationala (5,2 la mia de copii nascuti vii). Astfel:

  • in judetul Neamt - rata mortalitatii infantile a fost de 8,2 la mia de copii nascuti vii
  • in judetul Suceava - 8,1 la mie
  • in judetul Botosani - 6,3 la mie
  • in judetul Bacau - 5,2 la mia de copii nascuti vii
  • in judetul Iasi - 3,8
  • in judetul Vaslui -3,4.

Organizatia Salvati Copiii Romania a ajuns pana acum in regiunea Nord-Est a tarii cu 193 de echipamente necesare supravietuirii nou-nascutilor, in valoare totala de 1.537.700 de Euro, la maternitatile din: Bacau, Botosani, Dorohoi, Iasi, Tg. Neamt, Piatra Neamt, Roman, Campulung Moldovenesc, Radauti, Falticeni, Dolhesti, Vaslui si Barlad.

Anul acesta vor fi dotate cu echipamente in valoare de peste 180.000 euro maternitatile din Bacau, Dorohoi, Iasi, Pascani, Harlau, Falticeni, Husi si Vaslui.

Potrivit datelor nationale procesate de Eurostat, in anul 2021 Romania a inregistrat 2.954 de nasteri cu o varsta gestationala de cel mult 32 de saptamani; dintre acesti copii, 1.153 aveau la nastere o greutate mai mica de 1.500 grame.

Copiii nascuti prematur se nasc cu retina imatura, cu dezvoltarea incompleta a vaselor sanguine de la acest nivel. In prezenta unor conditii favorizante, apar vase anormale (neovase), fibroza si chiar dezlipire de retina, care, in cazurile extreme, poate duce la orbire. Nou-nascutii care la nastere au 1.250 de grame sau mai putin si se nasc inainte de 31 de saptamani prezinta cel mai mare risc.

Conditii care favorizeaza aparitia bolii:

  • varsta gestationala
  • greutatea mica la nastere
  • expunerea la oxigen pe o durata indelungata si cu concentratie ridicata.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a vorbit despre necesitatea ca maternitatile si spitalele de pediatrie sa fie dotate cu aparatura medicala de ultima generatie: “Aparatura medicala este unul dintre factorii care fac diferenta pentru un diagnostic si un tratament acurate si prompte, atat de importante pentru un copil. Diagnosticarea la timp inseamna, pentru un copil, o recuperare cat mai buna si, mai ales, fara repercusiuni in ceea ce priveste dezvoltatea lui.”

Amalia Nastase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi il are la indemana, pentru a salva viata prematurilor sau pentru a sustine sanatatea copiilor: „Salvati Copiii face un lucru minunat, dincolo de interventia concreta si consistenta: ne invata cum sa ajutam. Cu sprijinul comunitatii, ne dorim sa punem noi proiecte pe harta Binelui. Poti sustine programele destinate sanatatii mamei si copilului prin redirectionarea celor 3,5% din impozitul pe venit aferent anului 2022, suntem pe ultima suta de metri si ne dorim ca impreuna sa schimbam viata celor mici, este la indemana fiecaruia dintre noi, sa convertim acest procent in vieti salvate”.

Romania, locul 2 in Uniunea Europeana la mortalitatea infantila

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.

Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. Atsfel, primele trei pozitii in top sunt ocupate de Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii), Salaj (8,9 la mie) si Neamt (8,2 la mie), in vreme ce in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii.

Doneaza 3,5% pentru spitale

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati si programe integrate pentru sustinerea sanatatii mamei si copiilor, Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie.

Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit catre administratia financiara de care apartin cu domiciliul, termen limita - 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizatiei se poate descarca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Pana in prezent, organizatia Salvati Copiii Romania a sustinut cu echipamente medicale 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Servicii pentru acasa

Cauta
in