Bauturi

#alegere cafea #tipuri de cafea #cafea

Tipuri de cafea: Cum alegi optiunea potrivita pentru tine?

Cafeaua este bautura fara de care multi nu concep sa isi inceapa ziua. In spatele licorii magice din ceasca fiecaruia exista o adevarata industrie si o cultura pe masura. Dincolo de doza de energie zilnica de care ai nevoie, cafeaua poate fi si un rasfat pentru simturi. Totul este sa alegi varianta potrivita. Din ghidul de mai jos, vei afla cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de cafea in functie de originea boabelor, modul de preparare sau aromele adaugate.

Cum pregatesti cafeaua?

Totul porneste de la modul in care iti prepari cafeaua. Optiunile disponibile sunt ibricul, cafetiera, cestile V60 sau diferite tipuri de espressoare. Fiecare varianta are anumite caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi cafeaua.

Cafea boabe, macinata sau capsule

Arborele de cafea produce fructe asemanatoare cireselor. In interiorul acestora, se afla boabele de cafea in stare naturala. Astfel, din aproximativ 2.5 kilograme de fructe de cafea se pot obtine pana la 500 de grame de boabe de cafea verde, care scad pana la 400 de grame in urma operatiunii de prajire. Cafeaua boabe poate fi transformata in pulbere fina prin rasnire.

Pentru generatiile trecute, pana in anii ’90, rasnita de cafea era un aparat electrocasnic nelipsit din bucatarie. In prezent, exista o multime de echipamente sofisticate care rasnesc boabele de cafea fie instant, pentru a-i pastra toate proprietatile, fie in cantitati mai mari, pentru a o depozita acasa sau la birou. Tot cafea macinata se gaseste si sub forma de capsule compatibile cu anumite espressoare. Acestea au diferite dimensiuni, intensitati si arome, in functie de gustul fiecaruia. Pentru oricare din variantele de mai sus, gasesti blenduri de cafea boabe Kafune, create de experti italieni pentru orice gust preferi.

Originea cafelei

O alegere mai de profunzime, care te poate incadra in categoria cunoscatorilor, este zona de origine a cafelei. In functie de continent, clima sau altitudinea la care sunt plantati arborii de cafea, produsul are un anumit gust. Cele mai cunoscute regiuni renumite pentru culturile de cafea sunt in America Centrala (Brazilia, Columbia, Mexic si Ecuador), Africa (Etiopia, Kenya, Coasta de Fildes, Camerun) si Asia (India si Indonezia). Ca orice fruct, si cafeaua imprumuta din specificul solului si al climei, asadar, va avea note aparte.

Modul de prajire

Am amintit deja ca boabele propriu-zise se obtin in urma prajirii fructului de cafea. Prajirea este probabil cel mai important aspect al pregatirii boabelor de cafea pentru a fi transformate in licoarea preferata. De fapt, prajirea este cea care da taria cafelei. Prajirea usoara pastreaza caracteristicile naturale ale cafelei. Rezultatul este o bautura cu aciditate ridicata si arome unice naturale. Cafeaua pregatita la filtru trebuie aleasa din aceasta categorie. Prajirea medie echilibreaza aciditatea naturala a boabelor. Este alegerea potrivita pentru a trece de la filtru la espressor. Prajirea intensa iti ofera cafeaua cea mai tare, ideala pentru a fi concentrata intr-o ceasca de espresso.

Arome si preparate

Pe langa gusturile si aromele prezente in boabele de cafea in mod natural, poti adauga si altele, dupa propriile preferinte. Cardamonul, ciocolata si caramelul, semintele si nucile, fructele si chiar florile sunt doar cateva exemple de arome care imbogatesc gustul natural al unei cafele chiar inainte de a fi preparata. Modul de pregatire poate imbunatati experienta.

Cafeaua neagra se serveste simplu, din boabe, fara zahar. O varianta apropiata este Americano, care dilueaza doza tare de espresso cu mai multa apa. Laptele este un aliment perfect compatibil cu delicioasa cafea, fiind disponibil atat in varianta de origine animala, cat si ca substitut vegetal– la randul lui cu o diversitate de arome. Pe masura ce experimentezi, vei putea deveni un adevarat barista, avand la indemana aparatura necesara pentru a „desena“ anumite modele pe spuma cestii tale de cafea.

Alegerea cafelei preferate este o decizie 100% personala. Din fericire, ai la dispozitie atat de multe produse incat este suficient sa experimentezi pentru a decide care ti se potriveste cel mai bine.

 FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului