Bauturi

#apa ceai #temperatura fierbere #ceai

Temperatura perfecta la care trebuie sa fierbi ceaiul. Nu e vorba de 100 de grade Celsius

Obiceiul de a turna apa clocotita peste pliculetele de ceai este atat de raspandit, incat multi cred ca este si cel mai corect mod de a prepara bautura. Totusi, specialistii atrag atentia ca aceasta practica nu doar ca poate compromite gustul ceaiului, ci si proprietatile sale benefice.

 

Potrivit Nepal Tea Collective, o organizatie care promoveaza cultura ceaiului, temperatura apei este esentiala pentru un rezultat reusit in ceasca.

Chiar daca se presupune ca apa atinge 100 de grade Celsius atunci cand fierbe, in realitate aceasta poate depasi usor acest prag din cauza impuritatilor sau a mineralelor continute. Iar acest detaliu aparent minor poate influenta considerabil aroma ceaiului. In cazul in care apa este prea fierbinte, frunzele pot fi oparite, ceea ce duce la un gust amar sau dezechilibrat.

Expertii recomanda ca ceaiul verde sa fie infuzat la aproximativ 77 de grade Celsius (170 Fahrenheit), in timp ce ceaiul negru poate fi preparat cu apa la 93 de grade Celsius (200 Fahrenheit). Pentru infuziile de plante, intervalul optim se situeaza intre 90 si 100 de grade Celsius, astfel ca apa proaspat fiarta este potrivita pentru acestea.

Desi majoritatea fierbatoarelor standard nu permit setarea temperaturii, exista metode simple prin care ceaiul poate fi preparat la valorile recomandate. De exemplu, daca lasi apa sa stea un minut dupa fierbere, aceasta va ajunge la aproximativ 95 de grade Celsius.

Doua sau trei minute de repaus reduc temperatura la 85 de grade, iar dupa cinci sau sase minute, se atinge pragul ideal de 75 de grade. Pentru cei care doresc un control mai precis, utilizarea unui termometru de bucatarie poate fi o solutie.

Totusi, pentru majoritatea iubitorilor de ceai, rabdarea si sincronizarea sunt suficiente pentru a obtine o bautura cu gust echilibrat si aroma placuta. Importanta temperaturii apei este sustinuta si de studii stiintifice.

Un articol publicat in revista Food Chemistry a aratat ca extractia antioxidantilor din ceaiul verde este maximizata doar la temperaturi optime. Daca apa este prea rece sau prea fierbinte, efectele benefice si gustul pot fi compromise.

Pe langa temperatura apei, durata infuzarii este un alt element cheie in prepararea unei cesti perfecte de ceai. Potrivit Nepal Tea Collective, o infuzare prea lunga poate duce la un gust amar, in timp ce una prea scurta poate oferi o aroma slaba si neconvingatoare.

Recomandarile generale sunt clare: ceaiul verde trebuie lasat la infuzat intre doua si trei minute, iar cel negru intre patru si cinci minute. Pentru infuziile din plante, timpul variaza in functie de preferintele personale si de tipul amestecului folosit.

In cele din urma, prepararea ceaiului ramane o arta care poate fi rafinata prin experimente si observatie. Micile ajustari in temperatura si durata de infuzare pot transforma un simplu obicei zilnic intr-o experienta aromatica deosebita.

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bauturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare