Ce este iced coffee?
Iced coffee este o bautura pe baza de cafea, servita cu gheata. Poate fi simpla sau combinata cu lapte, siropuri aromate, frisca sau indulcitori, in functie de preferinte. Secretul sta in echilibrul dintre taria cafelei si racoarea cuburilor de gheata.
Reteta de baza pentru iced coffee:
Ingrediente:
- 1 ceasca de cafea tare (espresso dublu sau cafea filtrata concentrata)
- 4-5 cuburi de gheata
- Lapte sau bautura vegetala (optional)
- Indulcitor dupa gust (zahar, miere, sirop de agave sau vanilie)
Mod de preparare:
Prepara cafeaua: Alege o cafea de calitate, cu aroma intensa. Poti folosi espressorul, cafetiera clasica sau presa franceza.
Raceste cafeaua: Las-o cateva minute la temperatura camerei, apoi pune-o in frigider pentru 10-15 minute. Daca o torni direct fierbinte peste gheata, va fi diluata prea mult.
Toarna peste gheata: Pune cuburile de gheata intr-un pahar inalt si toarna cafeaua rece peste ele.
Adauga lapte sau sirop (optional): Pentru un iced latte, adauga 50-100 ml de lapte rece. Poti varia cu lapte de migdale, ovaz sau cocos. Daca preferi un gust dulce, adauga sirop de vanilie sau caramel.
Variante de iced coffee ca la cafenea:
Iced latte: Cafea rece + mult lapte + putina spuma rece.
Iced mocha: Adauga 1 lingurita de cacao sau sirop de ciocolata.
Cold brew: Cafea preparata la rece timp de 12-18 ore in frigider – mai fina, fara aciditate.
Sfaturi utile:
Pentru un gust intens, prepara cuburi de gheata din cafea in loc de apa.
Foloseste un blender pentru o varianta „frappé” cu gheata zdrobita.
Decoreaza cu scortisoara, cacao sau frisca pentru un plus de rasfat.
Cu putina practica, iced coffee-ul tau de acasa va rivaliza cu orice bautura de cafenea – perfect pentru diminetile toride sau pauzele de relaxare in gradina!