Bauturi

#alegere vin #ocazie #vin

Cum alegi vinul in functie de ocazie? 4 recomandari

Vinul este o bautura pe cat de rafinata, pe atat de versatila din punct de vedere al asocierilor culinare. De obicei, criteriul preparatelor care se servesc este primul luat in calcul in alegerea vinului, dar la fel de importanta este si ocazia. Unele situatii permit consumarea unui vin mai corpolent, iar altele necesita o bautura usoara. Indiferent daca suntem bautori experimentati de vin, cu multe cunostinte in domeniu, sau consumatori amatori, trebuie sa stim cum sa alegem sticla potrivita. In acest mod, putem impresiona interlocutorii si obtine un dejun de calitate, in care vinul potenteaza gusturile preparatelor si insufleteste atmosfera. In randurile care urmeaza ti-am pregatit o lista cu 4 recomandari care sa te ajute sa alegi vinul potrivit.

1.   Tine cont de contextul social

Contextul social este important pentru selectia vinului. Daca participi la o intalnire formala, trebuie sa alegi un vin de cea mai buna calitate. Pentru intalnirile de afaceri recomandam vinuri de colectie, recunoscute de specialisti in domeniu. Vezi gama de vinuri de colectie de la CramaGirboiu.ro pentru a-ti face o idee despre ce inseamna un vin premium. Nu vei da gres cu o astfel de bautura, iar partenerii sau clientii vor fi impresionati.

Daca trebuie sa alegi vinul pentru un context informal, ca de exemplu o petrecere alaturi de prieteni sau o masa in familie, iti recomandam vinuri accesibile din punct de vedere al gustului. Altfel spus, cauta notele de gust comune prezente in multe vinuri populare. Bineinteles, alege si in acest caz calitatea. Un vin demidulce sau un roze de la o crama romaneasca reprezinta o alegere ideala.

2.   Ia in calcul amploarea evenimentului

Daca organizezi un eveniment cu multi invitati, ca o petrecere in familie, trebuie sa cunosti anumite lucruri importante:

●      daca servesti vin si inainte de masa;

●      numarul participantilor;

●      ce preparate se consuma;

●      numarul felurilor;

●      daca oaspetii aduc vin pentru petrecere.

Odata ce ai aceste informatii, poti sti ce soiuri de vin si ce cantitate trebuie sa achizitionezi. Bineinteles, vinurile trebuie sa se potriveasca preparatelor. Pentru feluri de mancare usoare, alege un vin alb subtil si fara mult alcool. Pentru sosuri si peste gras, alege vinuri albe seci, cu gust persistent. Vinurile rosii sunt indicate pentru carnea rosie si preparatele traditionale grase. Roze-urile se potrivesc cu multe preparate, in functie de caracteristicile fiecarui brand. Unele merg cu branzeturi, in timp ce altele insotesc preparate din carne de pasare. Bineinteles, spumantul bine racit este vedeta oricarei petreceri de amploare, mai ales in zilele calduroase de vara.

3.    Alege vinuri usoare pentru iesiri la iarba verde

Un picnic in natura este ideal pentru relaxare si reincarcarea bateriilor. In astfel de situatii se recomanda vinuri care se potrivesc preparatelor usoare pe care le luam de obicei la picnic, ca sandvisurile, branzeturile si mezelurile. Pinot Noir este un vin rosu care pune in valoare gustul branzeturilor, iar Merlotul se potriveste cu snitelele de pui si alte preparate din carnea de pasare. La fel de indicat este si un roze. Pentru branzeturi proaspete si tarta cu lamaie sau alte fructe recomandam Busuioaca de bohotin, iar pentru mezeluri un vin Sangiovese. Si vinurile albe sunt potrivite pentru picnicuri, mai ales cele lejere.

4.   Nu te limita la vinuri rosii cand faci gratar

Iesirea la gratar reprezinta o activitate populara in timpul anotimpului cald. Cei care aleg vinul in detrimentul berii se orienteaza de obicei spre vinuri rosii, corpolente. Acestea sunt potrivite pentru carnea grasa, dar merita sa incerci si alte soiuri. De exemplu, vinurile roze insotesc cu succes carnea de pasare la gratar, iar vinurile albe, ca Riesling sau Feteasca Regala sunt perfecte alaturi de fructe de mare la gratar.

Alegerea vinului in functie de ocazie nu este dificila. Tine cont de recomandarile noastre pentru a face din vin vedeta oricarei ocazii.

FOTO: pexels.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bauturi

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului