Bauturi

#podgoriile tohani #apogeum # feteasca #feteasca neagra #tohani

Apogeum Feteasca Neagra, vin nascut in podgoriile Tohani, obtine Medalia de Aur la cea mai mare competitie de vinuri din lume

Apogeum Feteasca Neagra 2017 a obtinut 95 de puncte la concursul Decanter World Wine Awards (DWWA), o competitie care reuneste anual peste 15.000 de participanti din intreaga lume. Astfel, inca o medalie se adauga celor 14 distinctii primite deja pe parcursul celor 8 ani de excelenta a Fetestii Negre, un soi cu care Tohani Romania si-a propus sa plaseze Romania pe harta internationala a vinului.

 

Apogeum Feteasca Neagra, vinul inclus pe lista scurta a celor mai bune* 1% vinuri din lume, cucereste o noua medalie, a 15-a. Apogeum Editia 2017 a obtinut un rezultat exceptional: 95 de puncte.  Astfel, Feteasca Neagra, cel mai popular soi de vin rosu romanesc de la Tohani, face un nou pas in demersul sau de a deveni un simbol pentru Romania.

“Feteasca Neagra continua sa ne ofere satisfactii. Editia 2017 a vinului nascut la Tohani, care acum are propria sa crama, primeste aceasta distinctie speciala de la Decanter World Wine Awards, care ne onoreaza si ne incurajeaza demersul de a investi in continuare intr-un soi romanesc, autentic, ce pune Romania pe harta internationala a vinului”, a precizat Virgil Mindru, CEO Tohani Romania.

Apogeum Feteasca Neagra este un vin produs in cantitate limitata, intre 5.000-10.000 de sticle anual. La Crama Apogeum – aflata la Tohani, #AcasaLaFeteascaNeagra – iubitorii vinului au posibilitatea sa-l deguste in degustari pe verticala (acelasi vin din ani diferiti), unde pot aprecia diferentele anilor de productie. Apogeum Feteasca Neagra 2017 va fi disponibil publicului incepand cu aceasta toamna.

„Ultimii 15 ani au fost marcati de investitiile constante in productia de Feteasca Neagra, iar Apogeum demonstreaza ca obiectivele propuse – de a transforma un soi necunoscut intr-unul definitoriu pentru vinul romanesc – sunt nu doar realizabile, ci confirmate de la an la an. Apogeum are o metoda de productie in amfore, rara in Romania. Atestarea ca Feteasca Neagra devine un soi reprezentativ vine, alaturi de distinctiile constante in concursuri specializate, si din partea consumatorului, care il apreciaza tot mai mult”, a mai precizat Virgil Mandru.

In ultimii ani, Apogeum Feteasca Neagra este tot mai solicitat de clienti din tari cu traditie, cum ar fi Franta, Italia, Germania, dar si din destinatii mai exotice precum Thailanda, Brazilia sau China.

Strugurii de Feteasca Neagra, soiul ce a cucerit medalia de aur la cea mai prestigioasa competitie de profil din lume, provin din butuci de vita de vie cu o vechime de peste 50 de ani. Productia de Feteasca Neagra dedicata etichetei Apogeum este redusa, de 5-6 tone/hectar, recoltata manual, cu strugurii selectionati inca din vie.

Vinul este obtinut in crama cu acelasi nume, crama istorica dotata pe masura renumelui cu amfore din argila si sisteme de selectie a strugurilor. Productia urmeaza un parcurs aparte, vechi de doua milenii. Dupa obtinerea vinului tanar, Feteasca Neagra se odihneste in baricuri din stejar frantuzesc timp de 2 ani, iar apoi, timp de 12 luni, in sticla.

Astfel, pe langa aromele caracteristice de pruna uscata, magiun, fructe de padure si coacaze negre ale soiului, primeste note de eleganta maturitate, exprimate printr-o explozie de arome imbietoare de stejar, vanilie, ciocolata, cafea, taninuri moi, catifelate - elemente ce denota valoarea unui vin deosebit, rar.

*Top realizat la nivel international prin aplicatia Vivino, pe baza review-urilor consumatorilor si specialistilor in vin din intreaga lume

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete