Bauturi

#vinuri spumoase #degustator de vinuri #vin

Afla care sunt cele mai importante SECRETE ale unui degustator de vinuri

Pasionatii si colectionarii de bauturi de calitate stiu deja cat este de important sa ai capacitatea de a recunoaste un vin bun, de a sti carui fel de mancare se potriveste, dar si modul in care se serveste. Nu toata lumea cunoaste aceste reguli si exista riscul ca multe dintre secretele dezvaluite din lumea vinurilor sa fie intelese ori impartasite eronat. 

Pentru ca este important sa ai la cunostinta un set de reguli atunci cand organizezi evenimente la tine acasa ori doar pentru imbogatirea culturii generale, mai jos, vei descoperi cateva dintre cele mai importante trucuri intr-ale vinurilor, preluate direct de la somelieri. Dupa ce vei parcurge toate tips-urile de mai jos, te vei simti mai pregatit ca oricand sa sustii mese delicioase in familie, cu preparate de exceptie si bauturi pe masura.

Iata cele mai importante detalii cand vine vorba de vinuri:

Temperatura 

Temperatura optima pentru servirea vinurilor reprezinta un aspect caruia trebuie sa ii acorzi mare atentie. Foarte multi inteleg gresit acest lucru, servind vinul intr-un mod total nepotrivit. Iata ce trebuie sa stii, in functie de tipul de vin pe care iti doresti sa il oferi la masa:

  • Vinurile spumoase pot fi servite la masa la o temperatura de 8 grade Celsius ori la 12 grade, in functie de cat de aromate sunt. Mai exact, cele foarte aromate se pot servi la o temperatura de 8 grade Celsius, in timp ce vinurile spumoase invechite, cu arome interesante pastrate peste ani, pot fi consumate la o temperatura de 12 grade Celsius.
  • Vinurile rosii, precum vinul Cabernet Sauvignon, pot fi servite la o temperatura cuprinsa intre 12 si 18 grade Celsius. Evita sa il consumi la o temperatura prea scazuta, intrucat isi pierde aroma.
  • Temperatura recomandata pentru vinurile albe este cuprinsa intre 8 si 12 grade Celsius. Incearca sa respecti acest detaliu, daca vrei ca aroma vinului sa fie cea originala.

Accesorii utilizate in degustarea vinurilor 

Indiferent ca esti degustator profesionist ori doar un pasionat caruia ii place sa colectioneze bauturi, cu siguranta, iti doresti sa afli care sunt ustensilele folosite de catre somelieri atunci cand identifica tipologia unui vin. Sigur ai si tu acasa cateva, iar daca nu, ai putea sa cumperi ce iti lipseste, mai ales daca ai acasa un mini bar cu bauturi alcoolice. Iata, asadar, ce folosesc degustatorii de vinuri: tirbuson (il ai acasa, cu siguranta), pahare transparente cu gura cat mai ingusta, termometru, frapiera, dopuri, pentru a le utiliza dupa ce sticla este deschisa, cosulet pentru depozitarea vinurilor intr-o pozitie orizontala si, nu in ultimul rand, o carafa pentru decantare.  

Mai mult ca sigur nu iti sunt straine accesoriile enumerate, mai ales daca iti place domeniul si iti doresti ca pe viitor sa te bucuri de o gama de vinuri romanesti, dar si alte bauturi in barul de acasa.

Cum asociezi vinul cu desertul 

Iata un subiect cel putin interesant, pe care ar trebui sa il parcurgi cu mare atentie, cu atat mai mult cu cat iti plac prajiturile si ti se pare curios cat de bine se potrivesc cu anumite bauturi alcoolice. Insa invata cum sa asociezi corect vinurile cu deserturile, astfel incat sa iti impresionezi invitatii.

In primul rand, trebuie sa stii ca pentru zona dulciurilor sunt potrivite vinurile dulci sau demidulci, dar si spumantele. Daca esti un impatimit al prajiturilor cu ciocolata, atunci vinul rosu reprezinta o alegere cu care nu ai cum sa dai gres. Acelasi tip de vin este potrivit si pentru dulciurile pe baza de cafea sau ness. Pentru prajiturile cu crema de vanilie sau frisca, vinul spumant este cel care se potriveste incredibil de bine.

Cu siguranta, cele pe care le-ai aflat mai sus ti se vor parea un real ajutor atunci cand te afli in momentul organizarii unei mese festive la tine acasa. Tine cont de tips-uri si, cu siguranta, vei fi apreciat pentru cunostintele tale.

                                                                                                                                               Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului