Afinata este o bautura alcoolica cu un gust special. Are si proprietati curative , fiind folosita pentru unele afectiuni ale stomacului si intestinelor.
Ingrediente pentru afinata
- 4 kilograme afine
- 2 kilograme zahar
- 1 litru alcool sau vodca.
Cum se prepara afinata
Spala bine afinele si apoi lasa-le sa se scurga. Intr-un recipient alterneaza straturi de afine si zahar. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Acopera recipientul cu o panza si lasa-l sa fermenteze intr-un loc cald timp de 3 saptamani . Dupa 3 saptamani, adauga si alcoolul si amesteca usor.
Capseaza recipientul bine si lasa-l la macerat timp de 3-4 luni. Dupa acest interval, filtreaza compozitia. Depoziteaza afinata in sticle inchise ermetic, intr-un loc racoros . Poti pastra peste iarna si afinele, in borcane bine inchise.
Cum se serveste afinata
Afinata se serveste ca atare.