Bauturi

#vin #rosu #restaurant #degustare #sticla #temperatura #pahare #alb # savoare. # roze

4 reguli de eticheta in degustarea vinului

Daca apreciezi vinul si iti place sa-i descoperi tainele in timpul liber, este bine sa cunosti regulile de eticheta care privesc degustarea acestuia. Cand te afli la un eveniment unde se face o degustare de vin, cand mergi la o cina eleganta in oras sau daca iti faci propria ta colectie de vinuri acasa, eticheta savurarii vinului te ajuta sa ingrijesti si sa apreciezi mai bine aceasta bautura.

Iata 4 reguli de eticheta in degustarea vinului:

 

1 Temperatura vinului

Se spune ca vinul este viu si aceasta nu este doar o metafora, dar si un adevar stiintific. Vinul este o substanta in care au loc reactii chimice. Calitatea bauturii depinde de mediul in care este tinuta si de temperatura. Un vin roze trebuie pastrat la o temperatura intre 9 si 12 grade Celsius. Un vin alb se pastreaza la o temperatura intre 9 si 14 grade Celsius, iar unul rosu, intre 13 si 20 grade.

Cand pui o sticla de vin in frigider, temperatura acesteia va scadea cu 2 grade in 10 minute. Lasata la temperatura camerei, o sticla de vin isi creste temperatura cu 2 grade in tot atat timp. Cand bei din pahar, tine-l de picior, nu de cupa, pentru a nu incalzi bautura.

 

2 Destuparea sticlei de vin

Destuparea sticlei de vin se face diferit, in functie de tipul acestuia. In cazul vinurilor rosii, sticla trebuie destupata o ora inainte ca vinul sa fie servit. In tot acest timp are loc un proces de oxidare care pune in valoare buchetul vinului. Vinurile rosii se toarna intr-un decantor care ajuta la aerarea bauturii.

In cazul vinurilor albe, procesul este invers. Cu cat tii sticla destupata mai multa vreme la temperatura camerei, cu atat vinul tinde sa-si piarda din aroma. De aceea, vinul alb poate fi desfacut chiar inainte de a fi turnat in pahare.

 

3 Paharele de vin

Cumpara cel putin doua seturi de vin, unul pentru vin alb si unul pentru vin rosu. Este importanta forma pentru ca aroma vinului sa poata fi savurata. Spala paharele si sterge-le bine pana sunt perfect uscate. Vinul nu se toarna niciodata in pahare ude.

 

4 Turnarea vinului in pahare

Toarna un vin acidulat pe marginea paharului, pentru ca lichidul sa se prelinga pe peretii interiori ai acestuia. In cazul unui vin obisnuit, toarna-l in centrul paharului, pentru a permite crearea buchetului vinului. In general, se umplu doua treimi de pahar sau jumatate de pahar. Cand ai la masa musafiri si servesti mai multe feluri de mancare, fiecare fel cu vinul lui, pune chiar si mai putin vin in pahar.


Sursa foto: winesofcanada.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului