Bauturi

#alegere whiskey #sticla de whiskey #whiskey

3 lucruri de care sa tii cont cand alegi o sticla de whisky

Desi Romania nu se numara nici pe departe printre tarile cu o traditie in producerea whisky-ului, aceasta bautura a devenit foarte populara si la noi.

 

Totusi, multi dintre consumatorii din tara noastra nu sunt si buni cunoscatori, astfel ca fac cu greu distinctia intre diferite tipuri de whisky si deseori aleg bauturi mai slabe calitativ.

De aceea, am considerat ca ar fi utile cateva recomandari de care sa tii cont atunci cand vrei sa alegi o sticla de whisky.

Zona de origine

La momentul actual se produce whisky in mai multe colturi ale lumii, insa cei care au meritul de a fi creat aceasta bautura sunt irlandezii. Scotienii au preluat si au imbunatatit reteta, iar ulterior, whisky-ul a inceput sa se produca si in Statele Unite. Pe lista producatorilor s-au adaugat apoi alte tari precum Canada si Japonia.

Distileriile din Irlanda, Scotia si Statele Unite au cea mai buna traditie in producerea acestei bauturi, iar sortimentele provenite din aceste zone au particularitati deosebite.

O bautura provenita din Irlanda se numeste „irish whishey”, in timp ce whisky-ul scotian este denumit „scotch”. Buturile originare sin Statele Unite se numesc simplu „whisky”, incluzand mai multe tipuri, in functie de ingredientele folosite.

Varsta

Acest detaliu se refera la perioada in care bautura a stat la maturat si poate fi inselator daca nu cunosti foarte bine tipurile de whisky. Si in acest caz, cu cat bautura este mai veche, cu atat este mai buna, insa trebuie sa mai tii cont si de alte detalii.

Orice tip de whisky trebuie sa aiba o perioada de maturare in butoaie de stejar de cel putin trei ani. Exceptie face bourbonul – un sortiment care are la baza porumbul – in cazul caruia perioada minima de maturare este de doi ani.

Totusi, despre un whisky de calitate se poate vorbi dupa o perioada de maturare de 10-15 ani.

Ingredientele

Cerealele sunt ingredientul de baza pentru obtinerea oricarui tip de whisky, iar aici ne referim in special la orz. Acesta este folosit cu precadere in distileriile din Irlanda si Scotia, in timp ce in Statele Unite se obtine whisky si din grau porumb sau secara.

Pe baza ingredientelor folosite, whisky-urile se impart in cateva categorii dupa cum urmeaza:

Single malt

Acesta este cel mai fin tip de whisky, intrucat este produs dintr-un singur tip de orz, intr-o singura distilerie. Prin urmare este un produs unic, cu caracteristici specifice, care justifica pretul mai ridicat.

Blended malt

Se obtine prin amestecul a doua sau mai multor whisky-uri single malt, care provin de la distilerii diferite. Fiind vorba de un amestec de sortimente de calitate, si bauturile din aceasta gama sunt superioare calitativ, insa nu ajung la nivelul unui single malt.

Single grain

Sunt bauturi obtinute dintr-u singur tip de cereale, cu exceptia celor produse din orz, despre care am vazut ca se numesc single malt.

Blended grain

Dupa aceeasi reteta, este vorba de un whisky obtinut din doua sau mai multe single grain-uri amestecate.

In general, whisky-urile single malt si blended malt sunt produse in Scotia si Irlanda, in timp ce single grain-urile si blended grain-urile sunt whisky-uri americane.

Blended whisky

De aceasta data este vorba de o bautura obtinuta din amestecul mai multor tipuri de whishy. Uneori, este adaugata si o alta bautura distilata cu aroma neutra, pentru a mari concentratia de alcool fara a influenta gustul bauturii.

In functie de ingredientele folosit,e vei mai gasi in magazine rye whisky – pe baza de secara, corn whisky – realizat 90% din porumb, bourbon – cu un continut de cel putin 51% de porumb fermentat, sau American Tennessee Whisky produs de prima distilerie de whisky din Statele Unite - Jack Daniel's.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare