IT & C

Urmele primilor americani: de gasit in excremente

Cativa cercetatori americani au reusit sa gaseasca in excrementele fosilizate dintr-o pestera din America, urmele genetice ale primilor americani, cu o varsta de aproximativ 14.000 de ani.

Probele fosilizate de excremente dateaza de dinaintea culturii Clovis care cuprinde, potrivit cercetatorilor, populatiile care au trait in nordul si centrul continentului american acum in jur de 13.000 de ani. Existenta unor populatii care sa fi trait inaintea culturii Clovis era neclara, dar aceste descoperiri ar sprijini existenta acestora, informeaza BBC News.

Cercetatorii Universitatii din Oregon au reusit sa scoata la iveala dingrotele Paisley, in 2002 – 2003, 14 fragmente de fecale fosilizate, care la o analiza genetica amanuntita s-au dovedit a contine urme ale unor populatii umane cu varsta de 14.000 de ani.

Ramasitele gasite intr-o groapa dintr-o astfel de grota includeau urme de animale, fibre de plante, cosuri si pari de lemn. Faptul ca aceste ramasite s-au gasit adanc in grota lasa sa se inteleaga ca cei care au trait in acele locuri au facut-o pentru perioade mari de timp. Alaturi de aceste ramasite s-au gasit si fragmentele de excremente umane fosilizate.

Importanta descoperirii

Fragmentele de excremente contineau mici cantitati de ADN mitocondrial uman – material genetic ce se afla in afara nucleelor celulelor si care este transmis de catre mama copiilor. Testele genetice efectuate de catre mai multe centre de cercetare au demonstrat ca ADN-ul este uman, sugerand in acelasi timp faptul ca rezidentii grotelor americane ar putea sa fie rude cu grupuri umane din Siberia si Asia.

clovisTestele genetice ar intari, asadar, evidentele deja existente care arata ca populatiile americane provin din Siberia, iar varsta excrementelor arata ca aceasta migratie ar fi avut loc inaintea culturii Clovis, binecunoscuta pentru lamele sale specifice de piatra.

Intrebarea care se pune acum este: cum au reusit sa strabata aceste populatii continentul american avand in vedere ca acesta se afla in perioada glaciara.

Potrivit directorului Centrului pentru Genetica Antica de la Universitatea din Copenhaga, care a condus studiul ADN, “Primii oameni au fost nevoiti fie sa mearga fie sa navigheze de-a lungul coastei de vest a Americii pentru a evita calota de gheata. Numai daca nu cumva au ajuns pe continent cu mult inaintea ultimei glaciatiuni astfel incat pamantul nu era inca blocat de gheata.”

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele