IT & C

Stonehenge – cimitir regal

Arheologii au descoperit ca Stonehenge ar putea sa fi reprezentat un cimitir pentru o antica familie regala !

Reuters informeaza ca noi datari cu carbon ale ramasitelor omenesti dezgropate in Stonehenge, sugereaza ca locul ar fi fost inca de la inceputurile sale din aproximativ 3.000 inainte de Hristos pana cand pietrele au fost dispuse in cercuri concentrice – in jurul anului 2.500 inainte de Hristos – locul de ingropare al unei familii regale.

Cercetatorii credeau pana acum ca au inceput sa fie ingropati oameni in Stonehenge abia in jurul anilor 2.700 – 2.600 inainte de Hristos, dar arheologul Mike Parker Pearson de la Universitatea Sheffield care conduce lucrarile spune ca este destul de clar faptul ca locul reprezinta un salas al mortilor.

Dar trasatura particulara ce l-ar putea distinge este faptul ca cei ingropati sunt de fapt elita societatii antice. Construit intre anii 3.000 si 1.600 inainte de Hristos Stonehenge este in acelasi timp un templu, cimitir, calendar astronomic , complexul fiind denumit ‘piramidele britanice’.

Domeniul mortilor

Profesorul Pearson spune ca ramane o chestiune indelung dezbatuta intre oamenii de stiinta cine a construit complexul, dar evidentele tot mai numeroase sustin ca monumentul ar fi fost un loc special de ingropare.

De altfel, anul trecut cercetatorii au reusit sa descopere urmele unor asezaminte omenesti in apropiere, ceea ce ar sprijini teoria ca Stonehenge facea parte dintr-un complex ceremonial mai vast situat langa raul Avon.

Profesorul Parker spune ca “banuim ca raul reprezinta linia despartitoare intre cele doua taramuri – al viilor si al mortilor. Reprezenta versiunea preistorica a raului Styx”. Se estimeaza ca in acest loc au fost ingropati intre 150 si 240 de barbati, femei si copii de-a lungul a 600 de ani, ceea ce ar putea sugera ca, datorita unui numar atat de mic, cei ingropati trebuie sa fi facut parte din elita.

Alte evidente in sprijinul acestei teorii arata ca numarul celor ingropati creste intr-un mod ordonat, respectand parca succesiunea generatiilor. Pe de alta parte, descoperirea unui mic sceptru de piatra in morminte face si mai clar faptul ca in Stonehenge erau ingropati cei de rang inalt.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele