IT & C

Stele nascute in jungla galactica

Doua telescoape NASA au reusit sa surprinda stele ce s-au nascut in locuri mai putin obisnuite: la periferia unei galaxii!

Descoperirea a surprins astronomii, intrucat se credea ca locurile periferice ale galaxiilor nu gazduiesc elementele necesare nasterii de noi stele. Stelele nascute au fost surprinse cu ajutorul a doua telescoape NASA: unul spatial, celalalt aflat pe Pamant, informeaza BBC News.

Stelele s-au format la aproximativ 100.000 de ani-lumina de centrul galaxiei M83 si au fost observate de satelitul NASA Galaxy Evolution Explorer (Galex) care a descoperit unele trasaturi luminoase la marginile galaxiei – in poza avand culoarea rosu – care, potrivit expertilor, redau manunchiuri de stele.

Mark Seibert, cercetator la Observatoarele Carnegie din California, spune ca “Fiecare minuscul pixel pe care-l vedem reprezinta sute sau mii de stele. Dar noi le vedem ca un singur punct”. Ceea ce inseamna ca sunt destul de multe stele la marginile galaxiei!

Satelitul Galex este echipat cu un telescop cu un diametru de 50 cm, care are misiunea de a radiografia cerul in cautarea unor surse de lumina ultraviolet . Rezolutia telescopului nu permite o imagine mai buna a stelelor, fiind programat sa surprinda perspectivele globale.

Descoperire surprinzatoare

Tocmai pentru ca locul de nastere al stelelor este neasteptat, cercetatorii au folosit si observatorul Very Large Array (VLA) din New Mexico , pentru unele observatii radio ale galaxiei.

Cu ajutorul acestui observator , cercetatorii au reusit sa surprinda atomii de hidrogen gazos, ceea ce inseamna ca formele moleculare din care se nasc stelele sunt de asemenea prezente.

Combinand datele obtinute de Galex si cele ale observatorului din New Mexico, expertii au observat ca se potrivesc, reusind astfel sa gaseasca explicatia pentru nasterea stelelor. Doctorul Seibert spune ca aproximativ 20% din galaxiile observate pana acum de el prezinta emisii ultraviolet in partile periferice.

Astronomii cred chiar ca exista posibilitatea ca stelele surprinse la marginile galaxiei M83 ar putea sa se fi format in conditii asemanatoare celor de la inceputul universului, ceea ce ridica, evident, miza descoperirii.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele