IT & C

Speciile pe cale de disparitie vor fi salvate cu ajutorul ingineriei genetice

Ultima idee pentru salvarea speciilor pe cale de disparitie vine dinspre ingineria genetica, ale carei ultime achizitii in materie de cercetare pot fi folosite pentru clonarea unor animale aflate in pericol de a disparea pentru totdeauna.

Este cazul, pentru moment, a hipopotamului alb din regiunile septentrionale pe care cativa cercetatori de la Royal Zoological Society of Scotland si de la Universitatea din Edimburgh, vor sa-l cloneze pentru a-l salva de la disparitie, informeaza publicatia italiana La Repubblica . Dar, potrivit geneticienilor, poate fi considerata o metoda universala pentru salvarea oricarei specii.

Rinocerul alb septentrional este pe cale de disparitie, nemaigasindu-se decat cateva exemplare in savana africana. Geneticienii au anuntat ca vor sa foloseasca ultimele metode genetice, care implica prelevarea unor celule de piele ale rinocerului si embrioni de la o ruda apropiata, precum rinocerul alb meridional, care inca nu se afla in pericol. Combinatia va rezulta intr-o ‘himera’, un animal provenind dintr-o amestecatura de celule provenind de la ambele specii.

Cu toatea acestea, cercetatorii spera ca unele dintre aceste celule se vor dezvolta pentru a produce spermatozoizi si ovule intru totul similare rinocerului pe cale de disparitie. Iar daca experimentul va avea succes, oamenii de stiinta vor sa extinda aceasta tehnica la mai multe specii aflate pe cale de disparitie, cu toate ca efectele interferentelor in ciclul natural cu ajutorul acestor metode se poate dovedi devastator.

Printre cercetatorii care lucreaza la acest proiect este si Ian Wilmut, conducatorul proiectului care a dus la clonarea oii Dolly, dar de data aceasta se spera ca rezultatele sa fie mult mai bune ca in trecut.
Oamenii de stiinta englezi nu sunt singurii care folosesc ingineria genetica pentru a clona specii aflate pe cale de disparitie. Un proiect similar se desfasoara in America pentru clonarea ursului panda.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele