IT & C

#sony #vaio w #netbook

Sony VAIO W Review

Seria de netbook-uri de la Sony, VAIO W a fost lansata oficial pe piata in vara lui 2009. Cu modelele din aceasta serie, compania nipona doreste sa isi asigure succesul pe segmentul de netbook-uri.

Totusi, Sony nu este la prima tentativa pe acest segment, in urma cu ceva vreme, compania lansa seria P, netbook-uri mult prea scumpe pentru buzunarele celor care doresc netbook-uri.

Caracteristicile lui VAIO W

Fiind un netbook, modelul VAIO W este compact, masurand 266,7 x 180,3 x 33 mm si cantarind 1,17 kg. Ce face acest model mai special decat altele este infatisarea lui, VAIO W fiind mult mai stilat decat primele modele de netbook-uri aparute pe piata. Totusi, aceasta caracteristica a "dublat" si pretul dispozivitului.

Astfel, carcasa modelului este confectionata din plastic cu finisaj mat, inclusiv capacul netbook-ului. Totusi, amprentele nu ocolesc carcasa modelului chiar si cu plasticul mat plasat pe capac, utilizatorul va putea observa urmele degetelor. Pe parte dorsala se gaseste bateria, care spre deosebire de alte modele are si rol de stativ, inclinand laptopul la un unghi pefect pentru tastare.

Deschis, laptotul isi va etala tastatura, care desi de dimensiuni mici are tastele foarte bine separate intre ele, iar folosirea lor se face relativ usora. Totusi, pana cand utilizatorul se va obisnui cu plasarea butoanelor pe suprafata de plastic, va avea anumite probleme, ca apasarea gresita, plasare unor taste fiind diferita din cauza dimensiunii tastaturii. Sub randurile de butoane se gaseste touchpad-ul, colorat in aceasi nuanta ca si carcasa modelului.

Deasupra ecranului este plasata o camera video, denumita Motion Eye care are o rezolutie de 1,3 MP. Ecranul netbook-ului masoara 10 inch, are rezolutie maxima de 1.366 x 768 pixeli si dispune de tehnologia LED backlit. Rezolutia display-ului este este cea mai buna din gama sa, dar din pacate, datorita procesorului, modelul nu suporta redarea de formate HD. Ca specificatii tehnice, Sony Vaio W este oarecum echipat standard, un procesor Intel Atom N280, 1 GB memorie RAM si hark disk de 160 GB. Modelul mai vine dotat cu conectivitate Wi-Fi si Bluetooth.

Laturile modelului sunt si ele destul de incarcate. Astfel, pe cea stanga se afla mufa pentru incarcator, grilul de aerisire, intrarea VGA si porturile pentru semnalele audio, casti si microfon. Pe latura frontala se afla butonul de activare a conexiunii Wi-Fi si doua sloturi, unul dedicat cardurilor M2/PRODuo proprietare Sony si celor clasice SD. Tot pe aceasta latura se afla si butonul glisant de ON/OFF. Latura dreapta este cea mai modesta, aici aflandu-se slotul pentru cablul Ethernet si doua porturi USB.

Cum se comporta

Ca performante modelul se prezinta bine. Modelul ruleaza usor si rapid sistmul Windows 7, si pentru editari rapide de text sau navigari pe internet este pefect, dar nu va putea reda formate high-def. Imaginile afisate de ecran sunt de o claritate foarte buna, detaliile bogate, culori vii, dar cei de la Sony au optat pentru ecranul lucios care reflecta imagini, lucru nu tocmai placut daca se lucreaza in locuri cu multa lumina. Mai mult, aceasta "textura" a ecranului va retine si multe amprente.

Conectivitatea la internet este ridica, modelul fiind capabil atat de Ehternet, cat si de Wi-Fi. Mai mult netbook-ul Sony VAIO W are si Bluetooth, singurul lucru care il trage in jos sunt cele doua porturi USB, care sunt prea putine. Din punct de vedere "vizual" modelul este un adevarat succes . Culorile in care este disponibil, forma, finisajele ii garanteaza un loc cel putin in lista de preferinte ale fanilor. Totusi, pretul modelului va fi un factor foarte important in alegerea unui model din serie.

Asezarea butoanelor si porturilor este relativ buna. Singura problema o poate prezenta tasta glinsata de ON/OFF care, accidental, poate fi actionata datorita amplasarii sale. Un alt incovenient este prezentat de touchpad-ul care nu poate fi blocat usor. Altfel, daca se opteaza pentru folosirea netbook-ului cu un mouse, touchpad-ul va ramana in continuare activ, acest lucru prezantand probleme la tastere, fiind imposibila evitarea zonei. Totusi, dezactivarea touchpad-ului se poate face printr-un proces mai complex, adica prin debifarea Enable din, Start/VAIO Control Center/Keyboard si selectarea Mouse/Pointing Device. Din pacate, daca utilizatorul va lasa aceasta setare activata, iar la repornirea netbook-ului nu are un mouse la indemna, touchpad-ul este in continuare dezactivat.

Bateria, este una din bilele albe ale modelului deoarece acumulatorul se incarca foarte repede si rezista foarte bine mai ales daca Wi-Fi-ul sau Bleutooth-ul nu sunt activate. Un alt punct forte al modelului este si software-ul Sony pe care il are instalat. In partea de sus a ecranului, utilizatorul va descoperi o bara de shorcut-uri care il pot ajuta mult in folosirea netbook-ului, desi aceasta poate aduce aminte de modele Apple Mac.

Ultimul cuvant

Netbook-ul Sony VAIO W este un model frumos, aceasta fiind de fapt si trasatura care il va scoate in evidenta in fata rivalilor. Ca specificatii tehnice, aceasta se aseamana foarte mult cu modelele de netbook-uri deja existente pe piata, dar rezolutia ecranului il face pe VAIO W mai special.

Totusi, nu se stie cati vor opta pentru un model "frumos", cu specificatii relativ "modeste", mai ales cand pretul este cu mult diferit de modelele rivale, care chiar daca nu la fel de "aratoase" sunt capabile de aproximativ aceleasi operatiuni.

Sony VAIO W primeste puncte pentru infatisare, rezolutia ecranului, tastautra usor de folosit, procesorul Intel Atom, conectivitatea relativ ridicata si software-ul Sony din dotare, dar este depunctat de textura reflexiva a display-ului, putinele porturi USB, imposibilitatea de blocare rapida a touchpad-ului si chiar pretul ridicat.

Galerie foto Sony VAIO W

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele