IT & C

#camera video #cmos exmor #sony hdr-xr106e

Sony HDR-XR106E Review

Vremurile in care camerele video puteau sa faca simple filmari video a trecut de mult. Unul din cele mai recente modele Sony, HDR-XR106E are cu ce sa se mandreasca; este usoara, compacta si este capabila sa faca inregistrari la calitate Full HD.

Pe langa aceste trasaturi, camera video poate face si capturi foto si vine dotata cu o serie de tehnologii care nu fac decat sa ajute utilizatorul atunci cand doreste sa faca filmari video.

Caracteristicile lui HDR-XR106E

Sony HDR-XR106E dispune de hard disk (HDD) cu o capacitate de 80 GB care poate inregistra pana la 33 de ore de format video high-definition de 1920 x 1080 pixeli la o rata de biti mai mare utilizand formatul AVCHD. Alaturi de HDD-ul integrat, modelul suporta si inregistrare HYBRID pe un stick de memorie. De obicei camerele video pot face intregistrari video in functie de spatiul de stocare de care dispun. Acesta este si cazul lui HDR-XR106E. Inregistrarile video vor varia ca lungime in functie de cardul ProDuo cu care este compatibil, un lucru obisnuit la produsele Sony, dar nu tocmai la indemana pentru utilizator.  

Sony HDR-XR106E vine echipat cu ecran LCD sensibil la atingere, dar si cu o serie de butoane care faciliteaza navigarea prin meniul camerei video. Astfel, utilizatorul are la indemna butoanele de Play/Pause, cel care schimba modul video in cel foto sau tasta de focalizare, toate asezate pe partea de sus a camerei.

Ecranul LCD de 2,7 inch este protejat fiind asezat in interiorul claptei care se deschide, dar display-ul este rabatibil si poate fi rotit pentru o vizualizare mai usoara a imaginii. In interior utilizatorul va gasi alte taste de focalizare, butonul pentru ecranul principal sau cel pentru oprirea camerei. Modelul este dotat cu senzor CMOS Exmor care ajuta la capturi video sau imagini la o calitate ridicata, dar cu zgomot de imagine redus.

Totodata Sony HDR-XR106E are un obiectiv Carl Zeiss Vario-Sonnar cu zoom optic 10x si zoom digital 150x. Aceste date sunt valabile pentru modul video, in cel foto, camera este capabila sa capteze imagini cu maxim 4 MP. Un alt aspect care poate sa impresioneze este si sistemul de sunet  Dolby Digital cu 5.1 canale pe care modelul il are incorporat. Asemenea altor modele si acesta camera video vine cu iesire HDMI pentru vizualizarea directa pe un LCD HD.

Cum se comporta

Pentru ca utilizatorul sa poata folosi cat mai usor modelul XR106E cei de la Sony au stiut sa incorporeze modelului si un sistem numit D-Range Optimiser care face o corectie automata a iluminarii din spate si regleaza expunerea si contrastul pentru portrete cu iluminare din spate. Totodata, modelul are functie de inregistrare simultana, film si fotografii, la rezolutie de 4 MP.

Desi vine cu imbunatatiri fata de predecesori si cu setari de filmare in modul manual, camcorder-ul va face cele mai bune capturi in modul Auto. Un punct puternic al modelului este zoom optic de 10x. Atunci cand este folosit este recomandata folosirea unui trepied sau sprijinirea camerei pe o suprafata fixa.

Alaturi de sistemul D-Range Optimiser, modelul Sony dispune de stabilizator de imagine sau tehnologiile de detectare a fetei si zambetului. Mai mult, pentru gestionarea mai usoara a videoclipurilor filmate, utilizatorul va gasi la pachet un software special denumit Picture Motion Browser.

Din pacate modelul vine si cu anumite puncte slabe. Pe langa cardul de memorie proprierar Sony cu care modelul este compatibil, pornirea directa a ecranului LCD poate fi suparatoare. Totusi aceasta ultima caracteristica poate fi considerata de unii un atuu. Pe de alta parte, pornirea din standby are ca rezultat un consum extrem de redus de energie in modul inactiv.

Un alt detaliu ambiguu care poate considerat atat incovenient, cat si atu este capacul glisant al lentilelor care nu este activat automat, ci trebui deschis printr-un buton. Dar acest sistem este mult mai util decat atasarea unui capac independent care poate fi pierdut. Unul din cele mai importante neajunsuri ale modelului este lipsa unui blitz (flash). Modelul nu dispune nici de reflector video, nici de hologram AF si nici de mod de filmare pe timp de noapte.

Concluzie

Desi filmarile in conditii de luminozitate scazuta nu sunt excelente, camcorderul reuseste sa tina sub control zgomotul de imagine, mai bine decat rivalii. Ideal este ca aparatul sa fie folosit in conditii de lumina buna. Lipsa luminii va face imaginile captate sa nu aiba culori.

Sony HDR-XR106E vine cu o serie functii, pe care alti producatori nu le aveau. Chiar daca acest lucru va pune cumparatorul in situatia de a scoate mai multi bani din buzunar, functiile de detectare a fetei, zambetului sau filmare si fotografiere simultana sau usurinta de utilizare a camerei sunt caracterisitici importante pe care camcorder-ul le indeplineste cu brio.

Galerie foto cu Sony HDR-XR106E

Galerie foto cu imagini captate de Sony HDR-XR106E

Test video realizat cu Sony HDR-XR106E

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele