IT & C

#orda #drepturi de autor #telefon mobil #player muzical #video #cd #dvd #producator #importator #taxa #blu ray

Se introduce taxa de drepturi de autor pentru terminale si playere muzicale

In urma unei decizii a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care a fost publicata pe data de 13 Mai in Monitorul Oficial, in Romania se introduce taxa de drepturi de autor pe telefoanele mobile si playerele muzicale.

Prin urmare, toti importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de playere muzical trebuie sa plateasca o taxa de drepturi de autor care constuituie 0,5% din valoarea acestor aparate.

Lista ORDA


Taxa va fi platita pentru terminalele cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare si magnetoscoape digitale cu hard disk sau mediu de stocare incorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder si HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, playerele muzicale si video.

Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor nu a uitat nici categoria suporturi, iar aici au fost specificate cardurile de memorie, discurile Blu Ray si discurile HD DVD. Pentru suporturi importatorii si producatorii trebuie sa plateasca drepturi de autor de 3%, iar pentru aparate o valoare de 0,5% din pretul lor.

Si producatorii sunt vizati


Nici producatorii de dispozitive si suporturi de acest gen din Romania nu sunt scutiti de taxa impusa de ORDA. Organizatia cere ca acestia sa plateasca 3% sau 0,5% din valoarea totala a facturilor lunare pentru aceste medii de redare si stocare.

UPFR, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania a transmis intr-un comunicat ca decizia a fost luata  "deoarece industria IT&C este foarte dinamica si o data la trei ani se aduce la zi lista de aparate si suporturi pentru a include ultimele inovatii in domeniu si multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple".

Acesta a dat ca exemplu telefonul mobil care pe parcusul anilor a devenit un mediu de stocare, audio si video, un aparat foto si terminal de navigare pe internet.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele