IT & C

Relatarile din Odiseea ar putea fi adevarate

Daca pana acum se credea ca numai Iliada relateaza evenimente reale – precum razboiul impotriva Troiei – oamenii de stiinta au descoperit acum ca o eclipsa de soare ce a avut loc in anul 1178 inainte de Hristos , ar putea sa dea realitate si intamplarilor relatate de Homer in Odiseea .

Alaturi de Iliada, Odiseea lui Homer este poate una dintre cele mai cunoscute piese din literatura occidentala, in care se relateaza aventurile regelui Ulise in drumul de intoarcere spre casa. Calatoria dureaza 10 ani, dar acasa in Ithaca il asteapta regina Penelope.

Oamenii de stiinta cred ca au descoperit data exacta la care s-a intors acasa Ulise: 16 aprilie, anul 1178 inainte de Hristos, cam pe la amiaza. Livescience.com informeaza ca oamenii de stiinta au combinat datele astronomice cu evenimentele relatate in Odiseea, unde se spune ca in ziua intoarcerii sale, Ulise a fost intampinat de o eclipsa de soare.

Aventurile lui Ulise si eclipsa de soare

Odiseeea relateaza de fapt aventurile regelui Ulise la intoarcerea sa acasa in Ithaca dupa razboiul din Troia. Dupa ce a aprins mania zeului marii, Poseidon, Ulise are de infruntat mai multe oprelisti, printre care lupta cu monstrii si vrajitoarele. Pentru ca apoi, cand in cele din urma ajunge acasa, sa trebuiasca sa faca fata la peste 100 de pretendenti ai sotiei sale, Penelope.

Posibila eclipsa de soare este relatata in cartea 20 din Odiseea, cand pretendentii isi incep ultimul asalt. In acest moment, zeita Atena le intuneca mintile si-i face sa-si vada mancarea acoperita de sange. In acest context se vorbeste de soarele care a disparut de pe cer pentru ca lumea sa fie invadata de intuneric.

Mai tarziu, istoricul grec Plutarch va sugera ca este vorba de o eclipsa de soare. Mai recent, astronomii Carl Schoch si Paul Neugebauer au calculat in 1920 ca o eclipsa de soare a avut loc deasupra insulelor ioniene – complex din care face parte si Ithaca – pe data de 16 aprilie 1178 inainte de Hristos.

Cat de bine stia Homer astronomie?

Cu toate acestea, Marcelo Magnasco si Constantino Baikouzis de la Universitatea Rockefeller din New York, s-au decis sa analizeze mai in detaliu locurile din Odiseea de unde se pot deduce unele descrieri astronomice pentru a le compara cu datele la zi, fara sa presupuna ca in cartea 20 din Odiseea se vorbeste de o eclipsa.

Inainte de toate, cu 29 de zile inainte de presupusa eclipsa, epopeea ne povesteste ca Ulise reuseste sa plece de pe insula Ogygia – unde a petrecut 7 ani in captivitatea frumoasei nimfe Calipso – privind Pleiadele si avand Ursa Mare in stanga. Apoi, cu cinci zile inainte de eclipsa, Ulise ajunge in Ithaca in momentul in care Venus ajunge deasupra soarelui. Nu in ultimul rand, cu o noapte inainte de eclipsa este luna noua.

Apoi, Odiseea ne mai povesteste ca mesagerul zeilor, Hermes (pentru romani acesta era Mercur) este trimis la vest de Ogygia de catre Zeus pentru a-l elibera pe Ulise, pentru ca apoi sa se intoarca inapoi la est de insula cu aproximativ 34 de zile inainte de eclipsa.

Cercetatorii cred ca aceasta descriere se refera la miscarea planetei Mercur care realizeaza o orbita completa in jurul soarelui in aproximativ 88 de zile pamantesti.

Acum, daca se ia in considerare ca evenimentele de dupa caderea Troiei au fost estimate a se fi petrecut undeva intre anii 1250 si 1115 inainte de Hristos, deci intr-o fereastra temporala de 135 de ani, astronomii cred ca singura data care ar putea satiface toate descrierile astronomice de mai sus ar fi 16 aprilie, anul 1178 inainte de Hristos, moment in care are loc eclipsa.

Magnasco spune ca “Daca rezultatele noastre sunt corecte, ar fi spectaculos de ciudat: cum ar fi putut sti Homer de aceasta eclipsa, de pozitiile planetelor cu 100 de ani inaintea lui? Daca toate acestea sunt adevarate, s-ar modifica in profunzime ceea ce noi credem ca stiau ei despre astronomie atunci”.
Potrivit cercetarilor, Homer – daca a existat – si-ar fi compus Odiseea undeva spre sfarsitul secolului IX inainte de Hristos.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele