IT & C

Provocarile secolului XXI pentru viitorii savanti

Si oamenii de stiinta pot deveni staruri, incearca sa demonstreze varianta autohtona a concursului FameLab, aflata la a doua editie. Paralel, o alta competitie stiintifica ambitioneaza elevii si studentii sa rezolve provocarile tehnologice ale secolului XXI.
 
Starurile sint asociate, de regula, cu tenuri impecabile, priviri plastice si talent artistic. FameLab, in schimb, propune o varianta intelectuala la concursurile de tip Megastar.

Varianta romaneasca a concursului britanic, infiintat in 2004, care se desfasoara in cadrul Festivalului de Stiinta Cheltenham, se afla la a doua editie. Scopul acesteia este de a-i promova mediatic pe cei mai talentati romani intr-o finala organizata sub forma de spectacol.

Trei minute le stau participantilor la dispozitie pentru a-si sustine prezentarea stiintifica in fata unui juriu format din oameni de stiinta si jurnalisti. Partea cea mai dificila consta in a transpune formulele complicate in prezentari captivante, pe intelesul publicului larg.

Spre exemplu, finalistii britanici ai editiei de anul trecut s-au ajutat de un paianjen din plastic, de un pachet de carti de joc si chiar de o doza de bere Guinness.Romanii nu s-au lasat insa mai prejos. Printre temele abordate de romani s-au regasit viata sexuala a broastelor, cauzele ingustarii plajei de la Vama Veche si modul in care orbii joaca sah.

„Atractivitatea prezentarilor competitorilor britanici si celor autohtoni a fost perfect compatibila“, a declarat pentru Cotidianul Gabriel Ivan, education and science projects manager la British Council . Cei mai buni trei participanti din fiecare oras vor fi selectati pentru finala competitiei, care va avea loc la Bucuresti, pe 17 mai.

O alta competitie invita elevii si studentii din Romania si Republica Moldova sa se dueleze stiintific. Site-ul de stiri specializate stiinta.info, initiat de un grup de doctoranzi romani la universitati din afara tarii, si revista „Terra Magazin“ asteapta eseurile romanilor pe marginea uneia dintre cele 14 provocari tehnologice ale secolului, prezentate in luna februarie de Academia de Inginerie a Statelor Unite.

„Aceste provocari reprezinta slujbele care le vor oferi un viitor decent tinerilor de azi“, a precizat Adrian Buzatu, doctorand in fizica particulelor la Universitatea McGill din Montreal si reprezentantul portalului stiinta.info. Ideea initierii unei competitii le-a venit doctoranzilor dupa ce au jurizat ei insisi o serie de olimpiade de stiinta experimentala, organizate de unele scoli din strainatate.

Adrian Buzatu povesteste ca, in Canada, competitiile ii pun pe tineri sa participe la experimente reale, spre deosebire de Romania, unde „olimpiadele de stiinta sint excelente, dar lasa de dorit la partea experimentala“. „Mi s-a intimplat sa ajung la nationala si abia acolo la proba practica sa vad pentru prima data o bobina si un condensator despre care studiasem un semestru intreg in clasa a XI-a!“, a marturisit el.

Toti tinerii sint invitati sa participe, chiar si cei de la sat, a adaugat doctorandul roman. Acestia au trac stiintific si se tem ca nu sint indeajuns de pregatiti. Tocmai de aceea organizatorii se gindesc sa ofere o mentiune speciala celei mai bune lucrari care va veni de la o scoala rurala. Toate lucrarile pot fi trimise la adresa concurs@stiinta.info pina pe 15 mai.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele