IT & C

Primul vaccin anticancer pulmonar

Medicii cubanezi planuiesc sa-l comercializeze cat de curand in America, Europa si in Asia.
 
Primul vaccin care le prelungeste viata bolnavilor de pulmonar a fost dezvoltat de catre Centrul de imunologie Medicala din Havana, iar guvernul cubanez si-a dat imediat acordul pentru folosirea lui in spitale. In faza de testare, leacul botezat CimaVax EGF le-a prelungit viata pacientilor chiar cu peste cinci luni, dupa cum noteaza MSNBC.com. Echipa medicala care l-a conceput spera ca rezultatele bune sa determine SUA si alte tari din Europa si din Asia sa importe noul produs.

„Este primul vaccin impotriva cancerului pulmonar inregistrat in lume“, a tinut sa sublinieze Gisela Gonzales, cea care a coordonat echipa de medici cubanezi din spatele descoperirii.Cu toate acestea, alte vaccinuri asemanatoare se afla in faza de testare, in cateva zone de pe glob.

In comparatie cu chimioterapia, tratamentul traditional pentru cancerul la plamani, CimaVax EGF are putine efecte secundare, deoarece contine o proteina modificata ce ataca exclusiv celulele canceroase. Studiile necesare crearii vaccinului au inceput in 1992, pentru ca trei ani mai tarziu sa aiba loc primul test clinic.

Medicamentul a beneficiat de un marketing eficient, iar in consecinta, cateva state, printre care Canada, Marea Britanie si Malaiezia, il testeaza deja. Peru are mari sanse sa fie urmatoarea tara in care va fi aprobat, iar o decizie favorabila va face ca vaccinul sa ajunga pe rafturile farmaciilor pana la sfarsitul anului. Cateva companii s-au grabit sa obtina autorizatii de distributie, urmand ca procesul de fabricatie sa se desfasoare exclusiv in Cuba.

Costurile tratamentului inca nu au fost facute publice. Pana cand vaccinul va patrunde si in alte tari, oamenii din toata lumea au posibilitatea sa mearga in Cuba pentru tratament, asa cum a explicat Tania Crombet, directorul Centrului de Imunologie Medicala din Havana. Crombet a dat astfel un ghiont Americii, care le interzice cetatenilor sai, inca din 1962, sa calatoreasca in tara guvernata in prezent de Raul Castro .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele