IT & C

Primii fermieri foloseau amulete norocoase

Ultimele sapaturi arheologice realizate in situri din Israel si Palestina sugereaza ca primii fermieri foloseau margele verzi – culoare ce simboliza viata – ca amulete pentru a se apara pe ei, copii lor si culturile de vitregiile sortii.

Cercetatorii Daniella Bar-Yosef Mayer, de la Universitatea Haifa din Israel si Naomi Porat de la Istitutul Geologic din Ierusalim, cred ca primii fermieri atasau o importanta speciala culorii verzi, margelele – minerale care acopera o gama larga de varietati de verde – dezgropate din diferite situri in Israel sugerand ca fermierii faceau eforturi mari pentru a si le procura.

Arheologii au examinat 221 de astfel de minerale sculptate din perioada Neoliticului (Epoca de Piatra tarzie) provenind din opt locuri diferite si acoperind o perioada de timp care se intinde de acum 11.600 de ani pana la aproximativ 8.200 de ani.

Locurile in care au fost descoperite amuletele nu este insa identic cu locul de provenienta a mineralelor, acestea din urma fiind dezgropate in minele din nordul Siriei, Ciprului si Arabiei Saudite.

Sapaturile arheologice au dat la iveala in trecut o varietate de margele de diferite culori: de la alb, negru, maro pana la galben si rosu, folosite cu mii de ani inainte ca omul sa devina fermier.

Dar cercetatorii atrag atentia ca margelele verzi au fost gasite intr-un numar semnificativ provenind din perioada in care a avut loc revolutia agricola, adica acum aproximativ 10.000 de ani in Orientul Apropiat.

Ca o explicatie a culorii verzi, cercetatorii au propus culoarea frunzelor diferitelor culturi, care simboliza tineretea si fertilitatea; ei mai sugereaza ca inceputul agriculturii a marcat un boom demografic in care desi rata nasterilor a crescut foarte mult, rata mortalitatii infantile a crescut si ea.

In acest fel, amuletele verzi se inscriu intr-o incercare de a face fata greutatilor prin mijloace magice, care presupun alungarea raului si mentinerea fertilitatii solului si a oamenilor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele