IT & C

PalmOS trece pe Linux

PalmSource, producatorul PalmOS negociaza cumpararea companiei chinezesti MobileSoft. MobileSoft va furniza astfel PalmSource o baza solida pe piata asiatica precum si multe patente si drepturi de autor care vor permite producatorului de sisteme de operare pentru echipamente mobile sa foloseasca Linux ca baza pentru sistemul PalmOS.

Fuziunea este preconizata pentru sfarsitul lui februarie 2005 si va aduce companiei PalmSource mai multe pachete software pe o gama foarte larga de preturi.

David Nagel, presedinte si CEO al PalmSource, a declarat: "Acesta este urmatorul pas al cresterii companiei noastre si o piatra de hotar pentru industria telefoniei mobile. Intentionam sa oferim binecunoscutele facilitati si flexibilitatea PalmOS tuturor telefoanelor mobile... Combinatia PalmSource, Mobilesoft si Linux ne furnizeaza masa critica din punct de vedere tehnologic si de marketing pentru a concura cu cele mai mari companii care produc sisteme de operare proprietare."

Palm OS pentru Linux va include kernelul Linux, utilitarele GNU, comune tuturor platformelor Linux, deasupra acestora fiind API-ul Palm OS si aplicatiile bazate pe acest API. Aplicatiile scrise pentru Palm OS 4, Garnet si Cobalt bazate pe Palm OS Application Compatibility Environment vor rula fara probleme si pe viitorul sistem de operare. Vor fi suportate si aplicatiile Palm OS Cobalt bazate pe BeOS (sistem achizitionat de PalmSource in urma cu cativa ani). Va exista in plus suport pentru aplicatii native de Linux, ceea ce va mari foarte mult numarul de dezvoltatori de software pentru echipamentele mobile.

Nu este inca clar daca versiunea PalmOS bazata pe Linux va fi un produs separat de Palm OS Garnet si Palm OS Cobalt sau daca aceste produse vor fuziona intr-un singur sistem de operare.

In acest moment exista aproximativ 36 de milioane de echipamente mobile care ruleaza PalmOS, sub nume ca Fossil, Kyocera, palmOne, Samsung, Sony si altele.

PalmSource intentioneaza sa emita aproximativ 1,570,000 de actiuni care sa acopere pretul companiei. Pretul de piata al companiei Mobilesoft este de aproximativ 20milioane USD. Aceasta companie are peste 100 de angajati care vor fi preluati de PalmSource in urma achizitiei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele