IT & C

Ornitorincul si radacinile genetice ale mamiferelor

Geneticienii au reusit sa secventializeze ADN-ul unui dintre cele mai ciudate animale de pe fata pamantului: ornitorincul.

Cu un cioc de rata, trasaturi de mamifer dar si de reptila, ornitorincul reuseste sa arunce lumina in istoria intregii lumi animale tocmai pentru ca intruneste atat de multe caracteristici.

Ornitorincul produce lapte si este acoperit de blana precum mamiferele si lasa oua precum reptilele, iar o echipa de cercetatori de peste tot din lume – Statele Unite, Marea Britanie si Australia – au reusit pentru prima data sa surprinda aceste trasaturi si la nivel genetic, informeaza BBC News, caracteristi ce pot ascunde indicii pretioase pentru modul incare s-au dezvoltat mamiferele.

Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) este unul dintre ultimele mamifere, alaturi de soarece, oaie, cal si caine, al carui genom a fost decodat, dar este singurul mamifer care lasa oua pentru care s-a realizat secventializarea.

Dr Chris Ponting, de la MRC Functional Genetics Unit al Universitatii Oxford, Marea Britanie, alaturi de alti 100 de cercetatori care au luat parte la cercetare, spune ca animalul a fost ales datorita caracteristicilor sale neobisnuite.

Ornitorincul este atat de ciudat incat in secolul XIX, cand a fost adus din Australia in Europa a fost considerat o farsa. Profesorul Ponting spune ca decodarea genomului ornitorincului le-a permis geneticienilor sa arunce o privire asupra dezvoltarii mamiferelor.

ADN-ul a provenit de la o femela, denumita Glennie, capturata in New South Wales, Australia, si a fost comparat dupa analize cu ADN-ul prelevat de la alti 100 de ornitorinci ce traiesc in salbaticie.

analiza genetica le va permite oamenilor de stiinta sa analizeze si marimea, structura si caracteristicile populatiei de ornitorinci. Ornitorincii traiesc in zonele de est ale Australiei, traind imprejurul raurilor.

Capacitatea vizuala este foarte dezvoltata, desi isi deschid ochii numai deasupra apei, pentru ca sub apa sa se bazeaza pe un simt special, denumit electro-receptor, ce le permite sa detecteze mici schimbari in campul electric generat de prada lor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele