IT & C

Noii roboti imita perceptia gandacilor

O echipa de cercetatori europeni s-a inspirat cautand sa imbunatateasca functionalitatea robotilor din natura din sistemul perceptiv al gandacilor.

Science Daily informeaza asupra proiectului european SPARK in cadrul caruia oamenii de stiinta cauta sa imbunatateasca functionalitatea robotilor de teren inspirandu-se din principiile care guverneaza comportamentul sistemelor vii si avand la baza conceptul de auto-organizare.

Ceea ce au cautat cercetatorii europeni in principiu a fost mod de a integra componentele de soft, hard si sistemele mecanice intr-un complex robotic ce poate sa reactioneze la conditiile de mediu prin adaptare .

Biologii au descoperit ca unul dintre cele mai profunde aspecte ale lumii vii este diversitatea sistemelor de adaptare, iar in ceea ce priveste lumea animala oamenii de stiinta inca nu s-au pus de acord cu privire la ceea ce se intelege prin instinct, animalele avand capacitatea de a se adapta la conditiile exterioare intr-un mod uimitor.

De fapt, proiectele robotice cauta sa copieze ceea ce lumea vie detine in mod natural, una dintre chestiunile cele mai controversate fiind masura in care acest ‘natural’ poate fi reprodus.

Astfel, una dintre provocarile cele mai mari carora trebuie sa le faca fata cercetatorii este dezvoltarea unor roboti capabili de cateva comportamente simultane: sa fie capabili sa simta sau sa perceapa semnale exterioare si, poate ca cel mai important, sa ‘invete’ sa reactioneze in mod corespunzator la diferitele conditii de mediu.

Spre exemplu, un robot calatorind pe un teren necunoscut ar trebui sa-si adapteze miscarile in functie de caracteristicile lui: teren stancos, neted sau umed. Obiectivul proiectului este acela de a produce un robot care sa faca toate acest lucruri fara interventie umana, plecand numai de la puterile sale de ‘perceptie’ si de abilitatea de a se adapta.

Perceptia robotica

In cadrul proiectului SPARC, softul care guverneaza puterea de perceptie a robotilor permite combinarea informatiilor provenite de la senzorii vizuali, auditivi si tactili intr-un model de adaptare dinamic, deloc diferit de cel al insectelor. De altfel, cercetatorii au folosit ca model pentru arhitectura perceptiva a robotilor structura cerebrala a gandacilor.

Ceea ce au reusit cercetatorii europeni pana acum este trasarea unui cadru teoretic pentru perceptia robotica, imprumutand principii din psihologie, inteligenta artificiala si teorii sistemice dinamice non-liniare.

Urmatorii pasi

Proiectul SPARK va fi continuat cu SPARK II care va cauta sa cunoasca mai bine detaliile neurobiologiei insectelor pentru a rafina perceptivitatea robotica.

Aceste proiecte, sponsorizate de programele UE, au trezit interesul mai multor companii industriale care incearca sa integreze cercetarea stiintifica si tehnologica in scopuri utilitare.

Este de asteptat ca robotii dezvoltati in viitor plecand de la aceste premise sa activeze in zone de dezastru sau pe campul de lupta.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele