IT & C

NASA risca o colonizare involuntara cu viata terestra pe Marte

Inainte de lansarea de anul trecut, sonda Phoenix era captusita cu numeroase specii de bacterii. Unele dintre ele pot fi indeajuns de rezistente pentru a supravietui pe Planeta Rosie.

Cercetatorii de la NASA asigura ca bratul lui Phoenix care va intra in contact cu apa a fost perfect sterilizat, dar recunosc ca nu pot fi 100% siguri Sursa: Reuters

Cu cateva luni inainte de propulsarea sondei, in camera de asamblare furnicau peste 100 de soiuri de microbi, informeaza publicatia Newscientist. Cercetatorii au reusit sa-i imputineze si spun ca partile navetei care vor intra in contact cu apa inghetata martiana (singura capabila sa propulseze viata) au fost atent sterilizate, diminuandu-se sansele ca Planeta Rosie sa fie colonizata cu viata terestra.

NASA si-a dat seama demult ca navetele ei ar putea coloniza alte planete cu vietati de pe Pamant. Pentru a reduce sansele transportarii de microbi in spatiu, sonde precum Phoenix, care a asolizat pe campiile nordice ale Planetei Marte pe 25 mai in cautare de apa, sunt asamblate in incaperi curate, ventilate cu aer filtrat.

Totodata, angajatii NASA curata vehiculul spatial cu pamatuful pentru a masura nivelul bacteriilor ce pot sta “adormite” zeci de ani, rezistand la temperaturi extreme. In schimb, agentia spatiala nu cauta de obicei dupa bacterii mai putin viguroase sau microbi ce nu pot fi cultivati din moment ce se crede ca razele ultraviolete de pe Marte ucid rapid asemenea organisme.

Pentru a umple acest gol, o echipa de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), NASA, a realizat un recensamant al tuturor microbilor ce traiesc in camera de asamblare a sondei Phoenix, pe masura ce misiunea progresa. Cu circa patru luni inainte de lansare, in aprilie 2007, aproape 100.000 de celule microbiale, printre care 132 de tipuri diferite de bacterii, acopereau fiecare metru patrat al camerei.

In iunie, echipa de la JPL a depistat doar 35.000 de celule pe metru patrat, de la 45 de specii diferite de bacterii, o diminuare datorata sporirii eforturilor de curatare. Iar in august se ajunsese la 26.000 de celule pe metru patrat si 100 de soiuri bacteriale. Printre acestea se numarau gandaci capabili sa tolereze caldura, frigul si sarea, iar unul dintre ei, numit Bacillus Pumilus, poate rezista la doze de raze ultraviolete ce omoara aproape orice alte forme de viata.

Echipa NASA a testat si ce s-ar intampla cu microbii care ar fi putut ajunge pe Marte la bordul lui Phoenix, ceea ce nu este deloc exclus. Pentru a simula conditiile de viata de pe Planeta Rosie, cercetatorii au asezat bacterii in camere speciale de crestere ce simulau presiunea aerului, temperatura si nivelul de radiatie cu ultraviolete de pe Marte.

In decurs de cinci minute, trei specii de bacterii au pierit, printre care si una rezistenta la radiatie. Dar cand angajatii de la JPL au adaugat mostre de sol din desertul Atacama, asemanatoare pamantului martian, si un vulcan hawaiian care ferea microbii din calea radiatiei, unele bacterii au reusit sa supravietuiasca.

“Toate aceste informatii arata ca, intr-adevar, vom avea parte de omoruri, dar nu vom avea niciodata o sterilitate de 100%”, spune microbiologul Rocco Mancinelli, membru al echipei. Totusi, adauga el, lipsa aparenta de apa lichida si de substante nutritive de pe Marte le-ar impiedica serios multiplicarea celor care au rezistat calatoriei.

Daca una dintre misiunile viitoare va gasi o farama de viata pe Marte , din moment ce Phoenix nu poate detecta decat elementele organice ce sustin viata, este foarte important sa se stie ce microbi au fost transportati de pe Pamant. In acest sens, NASA va folosi metode mai avansate de masurare a nivelului de microbi de pe suprafata navetei spatiale.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele