IT & C

Nanoparticule detectoare de cancer

Cercetatorii americani au reusit sa puna la punct cele mai mici nanoparticule magnetice cu scopul de a detecta celulele canceroase, a se lipi de ele si a transmite informatii importante prin intermediul reprezentarii prin rezonanta magnetica.

Rezonanta magnetica s-a dovedit pana acum de mare ajutor pentru doctori in detectarea tumorilor din corp fara a mai recurge la operatie. Dispozitivul foloseste unde magnetice si inregistreaza semnalele care se intorc pentru a identifica diferitele tesuturi din corp, distingand intre oase si muschi sau intre fluide si solide.

Oamenii de stiinta si-au dat seama ca nanoparticulele magnetice pot fi foarte utile in detectarea manunchiurilor de celule canceroase folosind reprezentarea prin rezonanta magnetica.

Asemenea unor mici rachete, nanoparticulele cauta celule canceroase si se ataseaza de ele. O data ce s-au atasat, ele opereaza precum transmitatorii radio imbunatatind capacitatile dispozitivelor de rezonanta magnetica.

Science Daily informeaza ca cercetatorul Shouheng Sun si colegii sai de la Universitatea Brown din America au reusit sa puna la punct cele mai mici nanoparticule de acest fel si, cu ajutorul invelisului special folosit, semnalul radio este si mai puternic.

Reusita este importanta intrucat marimea particulei poate genera adevarate ambuteiaje in sistemul circulator daca sunt prea mari. Astfel, cercetatorii au dezvoltat nanoparticule cu un diametru de 8.4 nanometri – de sase ori mai mici decat cele create pana acum.

Particulele au fost injectate in soareci pentru a le testa abilitatea de a localiza celulele tumorale din creier, denumite U87MG. Profesorul Sun spune ca “am vrut sa facem cele mai mici nanoparticule astfel incat sistemul imunitar nu le-ar putea recunoaste. In acest fel, mai multe particule pot sa interactioneze cu si sa se ataseze de celulele canceroase”.

Nanoparticulele sunt importante in detectarea cu rezonanta magnetica pentru ca ele imbunatatesc ceea ce cercetatorii denumesc diferentierea de fundal, precum moleculele de apa din corp si o masa solida precum o tumoare.

De asemenea, invelisul subtire constituie un element cheie pentru ca semnalul transmis de particule va fi mai puternic iar dispozitivul de receptie va putea opera o mai buna distinctie intre semnal si zgomotul de fond.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele