IT & C

Misterul celei de-a patra piramide

La cativa kilometri departare de complexul de la Giza , Egipt, ce cuprinde faimoasele trei piramide inchinate lui Keops, Kefren si Mikerinos, arheologii au dezvaluit de-a lungul anilor o a patra piramida , apartinand faraonului Djedefra, mai mare, mai frumoasa si mai pretioasa.

Publicatia italiana La Repubblica informeaza ca o echipa internationala de arheologi a dat la iveala putin cate putin misterul care invaluie cea de-a patra piramida apartinand faraonului Djedefra, succesorul lui Keops din a patra dinastie, aflata la Abu Rawash, la cativa kilometri nord de Giza
‘Piramida pierduta’, asa cum a fost denumita, a dat nastere in ultimii ani la o multime de speculatii cu privire la statutul sau, plecand de la supozitia ca a fost neterminata.

Dar arheologii nu sunt de acord: nu numai ca ea a fost terminata, dar era cea mai inalta in comparatie cu celelalte, materialele folosite la construirea ei fiind de o calitate superioara.

In epoca romana, pietrele care o constituiau au inceput sa fie desfacute si reutilizate pentru a construi alte edificii in Cairo. Sapaturile au durat nu mai putin de 12 ani, dand la iveala o noua perspectiva asupra misterelor legate de obscurul faraon Djedefra, care nu a dorit sa-si contruiasca piramida langa cele ale predecesorilor sai, ci intr-un loc mai indepartat si inalt.

Pentru mult timp s-a crezut ca faraonul a cazut in dizgratie si ca acesta este motivul indepartarii piramidei sale, dar cercetatorii afirma ca e posibil ca alegerea sa fi apartinut faraonului care a vrut in acest fel sa se delimiteze de familia sa si sa-si construiasca mormantul intr-un loc mai inalt, mai aproape de soare, pe care faraonul il adora.

Potrivit ultimelor calcule, piramida lui Djedefra trebuie sa fi fost impunatoare, ea depasind cu aproximativ 8 metri piramida lui Keops, inalta de 146 metri. La baza, latura patratului masura122 de metri iar unghiul de inclinatie – 64 de grade.

La construirea ei s-a folosit granitul rosu de Assuan, material folosit si pentru piramida lui Keops si care trebuia sa fie adus de la o distanta de 800 km pe Nil. Pentru construirea piramidei au fost necesari 8 ani si circa 15.000 de oameni: fiecare bucata de granit cantarea 25 de tone, fiind necesare 370 de persoane pentru a o cara.

Solida si cu o marime impresionanta, piramida era destinata a-l trece cu toate onorurile pe faraon in celalata lume. Imprejurimile piramidei au dezvaluit, de altfel, multe vase pentru ofrande, iar exteriorul trebuie sa fi impresionat prin faptul ca piramida era acoperita de granit lucios, bine finisat, si de un aliaj de aur, argint si arama care stralucea puternic in soare, in semn de putere.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele