IT & C

Masterul vine pe Internet

Studentul nu trebuie sa fie prezent la o anumita ora si intr-un anumit loc la cursuri. Mai mult, el poate trimite profesorului orice intrebare, la orice ora si poate primi raspunsul chiar pe loc. Acestea sint avantajele masterului online, inca o noutate pentru sistemul romanesc de invatamint.

Noul tip de master, cel online, apreciat deja in centrele universitare din strainatate, a ajuns si in Romania, de anul trecut. Prima promotie care va termina un astfel de program va fi cea a Scolii Nationale de Stiinte Politice (SNSPA). Institutia a lansat masteratul online in anul universitar 2004-2005, programul avind mai multe specializari, ca managementul educational si comunicare institutionala, management si comunicare in afaceri sau managementul proiectelor. Dat fiind interesul crescut al romanilor pentru acest tip de studii, o noua platforma online a fost lansata anul acesta si in Academia de Studii Economice (ASE), vizind domenii ca management public, comunicare si relatii publice in comunicare, managementul proiectelor sau marketing online .

40 de milioane de lei pentru o specializare

Pretul unui astfel de masterat variaza intre 9 si 10 milioane de lei vechi pentru un semestru de studiu. Cum masteratul dureaza in jur de patru semestre, suma platita in total ajunge la aproape 40 de milioane de lei. Desi programele online sint inca la inceput in Romania, Ministerul Educatiei sustine aceste noi metode de studiu. Cred cu convingere in aceste mastere online, sint o forma noua de educatie, care nu altereaza calitatea. Din contra, poate fi o comunicare stiintifica foarte buna, a spus Dumitru Miron, secretarul de stat pe invatamint superior.

Solutia ideala pentru cei angajati

Acest tip de master reprezinta o premiera in Romania, dar, in afara, este deja atributul unei universitati care se respecta, a spus Florina Mohanu, seful Departamentului Campus Virtual si Televizune la ASE si, de asemenea, profesoara in noul program. Masterul online reprezinta o solutie buna pentru cei care lucreaza si, mai ales, pentru cei care nu stau in Bucuresti sau in tara si care acum au posibilitatea de a invata oriunde, prin Internet.

Conditiile de admitere difera in functie de institutie. Insa, in general, sint necesare cunostintele de PC si diploma de licenta. La ASE, candidatii trebuie sa treaca si testele specifice fiecarui master, iar la SNSPA, departajarea se face printr-o scrisoare de intentie .

La examene, universitatile renunta la online

Desi nu se cere prezenta fizica in amfiteatre , cursantii trebuie sa fie prezenti online de fiecare data cind se tin cursurile, pe forum, si trebuie sa-si predea temele zilnice intr-un timp-limita. Sesiunea o au exact in aceeasi perioada ca si cei de la masterul clasic, ca si sesiunea de restante sau mariri. La ASE, examenele se dau in cele 17 centre teritoriale, in functie de domiciliul fiecaruia, sau in alte universitati colaboratoare, sub supraveghere. La final, studentii la masterul online trebuie sa prezinte personal o dizertatie si vor primi o diploma de master identica celei clasice.

Interactivitate dupa miezul noptii

Cei mai multi dintre masteranzii online posteaza intrebari la orele 3.30, 4.10, 5.05 dimineata, dupa cum reiese de pe site-urile universitatilor care au asemenea programe. De cele mai multe ori, se intimpla ca profesorul sa le raspunda chiar pe loc. Uneori sint si eu pe Internet, pina mai tirziu, si le raspund. Daca nu, a doua zi le raspund tuturor, spune prodecanul facultatii de Economie Generala, Alexandru Tasnadi, coordonatorul masterului de comunicare si relatii publice in afaceri din ASE.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele