IT & C

Intel intentioneaza sa scada preturile la Itanium

Intel doreste sa indeparteze bariera pretului din calea acceptarii serverelor Itanium, scop care ar putea face din Itanium cipul de baza al companiei pentru servere in a doua jumatate a acestui deceniului.

Producatorul de microprocesoare lucreaza in prezent la chipset -uri si alte produse si tehnologii care vor face ca pana in 2007 serverele Itanium sa nu fie mai scumpe decat masinile similare cu cipuri Xeon .

Deoarece Itanium ofera o performanta mai ridicata decat Xeon, eliminarea discrepantelor actuale dintre Itanium si Xeon in ceea ce priveste pretul, ar putea face ca Itanium sa devina cea mai importanta oferta de servere a companiei. Daca va avea succes, strategia ar putea permite companiei Intel sa inceapa retragerea Xeon pana in 2006.

Itanium este un cip 64-bit, ceea ce inseamna ca poate culege date de pe mai multa memorie decat cipurile 32-bit precum Xeon sau linia Pentium. Pe de alta parte Itanium utilizeaza software special create pentru el.
Pana in prezent Itanium a fost utilizat in servere cu patru sau mai multe procesoare, unul dintre factorii care au facut ca vanzarile sa fie destul de scazute. Desi acesta se vinde pentru 10.000$ si mai mult, numarul de unitati produse a fost limitat. In 2003 Intel a produs 100.000 de cipuri Itanium 2 in comparatie cu milioane de cipuri Xeon.

Firma de cercetare IDC preconizeaza ca vanzarile de servere Itanium vor atinge 28 miliarde $ pana in 2004. In 2001 IDC a preconizat ca vanzarile vor atinge 15 miliarde $ pana in 2005, dar a trebuit sa-si reduca estimarea la 12.5 miliarde $.

Intel va reduce costurile pentru Itanium in mai multe moduri. In primul rand compania va jongla cu chipset-uri similare cu ce cele IBM Summit si cu alte componente care sunt utilizate atat in serverele Itanium cat si in cele Xeon.

Astfel compania va putea sa reduca costurile de proiectare . Luate singure, cipurile Itanium se vand pentru un pret doar cu putin mai ridicat decat cele Xeon, dar costul total de productie al unui server este mai ridicat.
De asemenea, versiuni mai ieftine ale cip-ului vor fi introduse in acest an. Anul trecut a introdus Deerfield Itanium, care are un pret similar cu cipurile Xeon.

In plus, Itanium high-end va avea un pret mai mic. In prezent un astfel de procesor costa ceva mai mult de 4.200$ datorita cache-urilor sale deosebit de mari, memorii locate pe procesor. Itanium-urile top-end au in prezent 6MB de memorie cache, iar Montecito, o versiune care va fi lansata in 2005, va avea 24MB.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele