IT & C

In 2006, valoarea pietei de comunicatii va atinge 4 miliarde euro

Valoarea pietei de comunicatii electronice se va apropia de patru miliarde euro in acest an, iar valoarea pietei la nivelul anului trecut va depasi trei miliarde euro, a estimat Dan Georgescu , presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, in cadrul conferintei Telecomunicatiile - provocarea viitorului.

Georgescu a subliniat cresterile inregistrate de serviciile de telefonie fixa alternativa, precizand ca anul trecut, cota de piata a furnizorilor alternativi a crescut la 10%, dupa ce numai cu un an in urma aceasta era de doar 1,2%.

Piata de comunicatii a crescut in perioada 2003 - 2004 cu 22%, iar pentru intervalul 2004 - 2005 estimam o crestere de 20-25%, o evolutie mult peste ritmul general de crestere al economiei, a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

Comentand cele mai importante evolutii de pe piata de comunicatii electronice, presedintele ANRC a subliniat cresterile importante inregistrate de serviciile de telefonie fixa alternativa. Cota de piata a furnizorilor alternativi a crescut puternic, ajungand la 10% la sfarsitul anului 2005 dupa ce cu numai un an in urma era de 1,2%.

In total, peste 460.000 de abonati au ales serviciile de telefonie alternative (oferite fie prin retele proprii fie prin retele de acces ale altor persoane).

Pe fundalul cresterii generale a pietei, cota de piata a furnizorilor alternativi a inregistrat o evolutie spectaculoasa ajungand la 10% si depasind ritmul de crestere cu care ne-a obisnuit experienta altor tari. In Anglia, spre exemplu, la 20 de ani de la liberalizare , cota de piata a alternativilor este inca in jur de 20%, a comentat Dan Georgescu.

Piata de telefonie mobila a inregistrat cresteri de aproximativ 50% semestrial. Potrivit presedintelui ANRC, aceste cresteri vor fi sustinute si de diversificarea ofertelor, un serviciu care se va bucura de succes fiind televiziunea digitala oferita direct pe telefonul mobil (DVBH).

In cadrul evenimentului, Dan Georgescu a mai precizat ca, din punct de vedere al calitatii mediului concurential, avem concurenta bazata pe infrastructuri, care este obiectivul ideal al reglementarii.

Acesta a evidentiat ca exista mai multe niveluri ale concurentei: concurenta pe servicii (de ex.carrier selection) si concurenta pe infrastructuri, mai sanatoasa, pentru ca presupune investitii si este sustenabila pe termen lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele